Gästspaningen: Fler böter för spelbolagen under 2021

Psykologen och spelberoendeexperten Thomas Nilsson gästspelar på Hållbarhetsbloggen med sina tankar kring spelbranschens största utmaningar under resten av året.

Gästbloggare i Hållbarhetsbloggen denna gång är psykologen Thomas Nilsson, ett välkänt och respekterat namn inom spelbranschen.

Thomas har i över 30 år varit djupt engagerad i frågor kring spelberoende, bedrivit behandling för spelare och anhöriga och under tio års tid ansvarat för den nationella Stödlinjen.

Han har även utvecklat ett internetbaserat självhjälpsprogram för spelberoende, deltagit i en lång rad forskningsprojekt om spel och hjälpt flera spelbolag såväl nationellt som internationellt att utveckla deras spelansvar.

Den 18 januari 2021 utmanade Svenska Spels VD och koncernchef oss i ett blogginlägg att förutspå vad som kommer stå högst upp på spelbranschens agenda under året.

Jag antar utmaningen och kommer med min egen spaning så här en bit in på året.

För det första: Omsorgsplikten kommer att fortsätta vara på tapeten.

Här handlar det om att skydda spelarna från de negativa konsekvenser som spel riskerar att leda till. Omsorgsplikten kommer att fortsätta vara högt (högst) på agendan och det kommer fler rättsfall där spelbolag kommer att få varningar och böter på grund av olika former av brott mot omsorgsplikten.

I huvudsak kommer överträdelserna att handla om bonusar. Bonusar är en stark drivmotor i utvecklandet av och vidmakthållandet av spelproblem. Det har lagstiftaren lärt sig av den forskning som finns. Tyvärr har inte alltid alla spelbolagen riktigt fattat det och den läxan kommer stå dem dyrt, även om jag tycker att de borde få betala dubbla bötesbeloppet mot idag. Det skulle vara en mer rimlig kostnad för deras medvetna brott mot omsorgsplikten.

För det andra: Jag tror att vi kommer att få se en rejäl utvärdering och uppgradering av de olika algoritmer som används av spelbolag för att upptäcka tidiga riskabla spelbeteenden hos kunderna.

Uppgraderingen av algoritmerna sker i och för sig ständigt, men för det mesta i slutna rum. Jag ser framför mig att Spelinspektionen kommer att kräva större transparens om vad det egentligen är som mäts och en diskussion om integritet.

Men den verkliga uppdateringen kommer att handla om vad spelbolagen gör med den information de får ur algoritmerna. Det kommer att kräva en rejäl uppryckning från spelbolagen, både vad gäller av policys och utbildningsinsatser.

Årets största överraskning skulle vara om regeringen bestämmer att 2 procent av de böter som Spelinspektionen utdelar till spelbolag som bryter mot omsorgsplikten går till att förstärka finansieringen av Stödlinjen och de självhjälpsgrupper som jobbar oförtrutet för att stötta enskilda och familjer som försöker resa sig ur det helvete som ett spelberoende är. Beloppet utbetalas retroaktivt from 1/1 2019.

THOMAS NILSSON
Leg. psykolog