Ungas spelande i fokus – Svenska Spels oberoende forskningsråd stöttar viktig forskning
Förra veckan kom en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) som bland annat visade att spel om pengar ökar kraftigt bland gymnasieelever. Den oroväckande trenden väcker frågor om vad som driver unga att spela och vilka konsekvenser det kan få för deras hälsa och framtid. Att spela är underhållning för de flesta, men eftersom det finns risker med spel om pengar, och särskilt för unga, så behövs forskning som kan visa vägen framåt när det gäller att förebygga och skydda.
Här spelar Svenska Spels oberoende forskningsråd en avgörande roll. Rådet fyller 15 år nästa år och har hittills beviljat totalt nästan 100 miljoner kronor till spelforskning. Och redan från start har ungas spelande varit ett viktigt forskningsområde. Det första året som forskningsmedel delades ut av rådet var 2012 och då gick stödet bland annat till två av forskaren Kent Nilssons projekt som undersökte ungdomars spelande och dess samband med hälsa och levnadsvanor.
Forskning som gör skillnad
En av forskarna som lyfts fram i rapporteringen nu är Philip Lindner. Han uttalade sig nyligen i TV4 Nyheterna om spelandets inverkan på unga. Lindner är en av flera forskare vars projekt finansierats av Svenska Spels oberoende forskningsråd. Så sent som i år beviljades 1,7 miljoner kronor till hans studie av den verkliga kausala effekten av spelreklam – ett ämne som är högaktuellt i en tid då unga exponeras för spelbudskap från många håll.
Forskaren Kent Nilsson var tidig med sina två projekt kring ungas spelande 2012 och i år har han fått ytterligare anslag för en studie om mikrotransaktioner i dataspel. ”Lootlådor” och ”skins” kan verka harmlösa, men köps, säljs och förekommer i hasardliknande spel som ungdomar spelar utan åldersgräns. Mikrotransaktioners koppling till spelproblem och psykisk ohälsa bland unga är något Nilsson vill kartlägga närmare med hjälp av omfattande data som samlats in genom att följa individerna i över ett decennium.
Sabina Kapetanovic en annan forskare vars projekt får stöd av rådet i år. Hennes forskning är en del av ett långsiktigt arbete för att förstå kopplingen mellan spelande och psykiskt välmående hos unga.
Många perspektiv på spelproblem
Under åren har forskningsrådet beviljat medel till 57 projekt. Bland dem har tolv haft ungas spelande i fokus, men även anhöriga, elitidrotten och biologiska perspektiv har varit ämnen för olika forskningsprojekt. Det visar på forskningens bredd och viljan att förstå spelproblematik ur många olika perspektiv.
Svenska Spels oberoende forskningsråd är unikt och viktigt för forskningen kring spelproblem och för att på sikt öka det hållbara spelandet i Sverige. Nästa år ser vi fram emot att fira rådets 25-årsjubileum – och vi kommer att fortsätta att stötta forskning som gör skillnad.
Fakta om forskningsprojekt som beviljats medel av Svenska Spels oberoende forskningsråd:
- 57 projekt totalt
- 12 projekt har fokuserat på ungas spelande
- 6 projekt har undersökt anhörigas roll
- 19 projekt har haft ett vuxenkliniskt perspektiv
Även elitidrott, biologiska faktorer och Svenska Spels egna spelansvarsåtgärder har studerats.
ANNA JOHNSON
Vd och koncernchef, Svenska Spel