Tillsammans står vi enade i kampen mot matchfixning

Arbetet mot matchfixning är viktigare än någonsin. Det är ett hot som både skadar trovärdigheten och minskar säkerheten, för såväl idrotten som spelbranschen.

3,4 miljoner människor är engagerade i den svenska idrottsrörelsen. När man räknar in anhöriga till de berörda rör frågan om matchfixning stora delar av landets invånare. I en tid när samhället brottas med stora utmaningar kopplat till organiserad brottslighet är det extra relevant att kriminaliteten inte kopplar ett grepp om idrotten. För att förhindra det måste alla goda krafter samla sig, vilket var precis vad vi gjorde förra veckan i Solna.

Det blev en fullmatad och informativ konferens som jag tillsammans med Stefan Bergh, generalsekreterare för Riksidrottsförbundet hade äran att inleda. Efter oss följde representanter från Spelinspektionen, polisen, idrotten, politiken, spelbranschen samt media.

Och det var bara på scenen.

Totalt hade nästan 100 personer tagit sig till Solna. Det visar på frågans tyngd.

En historisk tillbakablick visar att vi var sena på bollen i Sverige när det gäller matchfixning. Svenska Spel tillhörde de som tidigt tryckte på för att frågan skulle tas på allvar och när barriären äntligen revs och det aktiva arbetet mot problematiken påbörjades var utmaningen stor, framför allt inom herrfotbollen.

På torsdagens konferens kunde Per Engström, sektionschef vid Noa hos polisen, berätta att ärendena kring herrfotbollen nu faktiskt minskar. Dan Korhonen, produktchef för sportsbetting på Svenska Spel bekräftade den bilden. Däremot har polisen upplysningar och indikationer på att de kriminella nu hotar andra idrotter.

Vi ser också att spelandet ökar på damfotboll. Vi på Svenska Spel har därför under våren varit ute och träffat alla klubbar i damallsvenskan och elitettan för att i förebyggande syfte informera om riskerna och var de kan vända sig för frågor.

Konferensen synliggjorde också ett annat stort kvarvarande problem, informationsdelning. Där efterfrågar vi alla en förändrad lagstiftning.

Jag lyfte även utmaningen med polisens resurser och hur de organiserar arbetet framåt. Jag förstår att gängvåldet har hög prioritet. Samtidigt ser vi idag ett stort behov av en operativ enhet med specialistkompetens som kan stötta idrotten och spelbolagen i det dagliga arbetet och som har möjlighet att agera direkt på inkommande information.

Som Sveriges största idrottssponsor och hela Sveriges spelbolag vet vi att vår roll i arbetet mot matchfixning är central. Vi har haft ledartröjan under många år och kommer bära den även i framtiden. Genom övervakningen, utbildning, informationsdelning, expertkompetens och ett selektivt urval gällande våra spelobjekt gör vi allt i vår makt för att stoppa matchfixarna.

Men det är ett ständigt pågående arbete och så sent som i oktober tillsatte vi tillsammans med Svenska Fotbollförbundet en ny tjänst som ska jobba med föreningarna gällande frågor som rör agentverksamheten.

Riksidrottsförbundets Stefan Bergh inledde dagen med att säga att om idrotten bestämmer sig för något så påverkar det hela Sverige. Jag håller med och mot matchfixningen står vi och idrotten helt enade. Tack för en inspirerande dag!

PATRIK HOFBAUER

Vd och koncernchef, Svenska Spel