Svenska Spel på plats i Almedalen
Som ny vd och koncernchef för Svenska Spel ser jag fram emot att få företräda vår organisation under årets Almedalsvecka. Vilket utmärkt tillfälle att lära känna mina nya kollegor i spelbranschen, samarbetspartner och NGO:s. Jag vet att Svenska Spels seminarier i Almedalen brukar vara fullsatta och tror jag att det blir så även i år.
Onsdag den 26 juni är ”vår” dag i Almedalen och du hittar oss mitt i Visby, på Donnerska Terrassen. Om du inte har möjlighet att lyssna på plats så är det lugnt, vi spelar in seminarierna så att de går att ta del av i efterhand.
Program för dagen:
08:30 Transparens i spelbranschen: vem kommer pengarna ifrån?
Spelbranschen erbjuder underhållning och spänning till miljoner svenskar. Även om de flesta kunder har kontroll på sitt spelande finns det de som tappar kontrollen, vilket kan få allvarliga svåra konsekvenser. Vilken betydelse kan ökad transparens kring intäkterna ha för att förbättra spelbolagens anseende? Finns det ett samband mellan ett lågt anseende och en hård reglering av spelmarknaden? Kan man lita på spelbolagens sätt att redovisa sunda intäkter och går gränsen för vad som är en sund intäkt? Alla seriösa spelbolag säger sig bedriva en hållbar verksamhet – vad krävs för att de också ska uppfattas som hållbara av omvärlden? Deltar gör professor Anders Håkansson, Lunds universitet, Daniela Johansson, PAF, Nils Andén, Kindred, Maria Wennerberg Sedig, SPER, Madeleine Tügel, Spelberoendes Riksförbund, Axel Lyckberg och Anna Johnson, Svenska Spel.
10:00 Idrotten, näringslivet och politiken kraftsamlar – hur stärker vi idrottsrörelsen närvaro i utsatta områden?
De områden som polisen bedömer som utsatta har speciella utmaningar som hela samhället behöver ta sig oss an för att kunna vända utvecklingen. Vilken roll kan och bör idrotten generellt och fotbollen specifikt ta här? Vilka krav ska ställas på politiken, hur kan näringslivet som sponsor bidra och vad kommer krävas för att vi faktiskt ska uppnå en förändring?
Vad har polisen för erfarenheter och hur kan de samverka med civilsamhället? Lyssna till Thomas Tecle, Svenska Fotbollsförbundet, Mattias Hjelmberg, Riksidrottsförbundet och Taher Azizi, Ariana FC som ger oss en statusuppdatering på initiativen En bättre väg och Idrottsklivet. Medverkar gör även Anders Ygeman (S), Christoffer Bohman, trygghetstrateg, Erik Strand och Kajsa Nylander, Svenska Spel.
14:15 Sommar-OS i Paris – är vi i mål med jämställdheten nu?
I Paris år 1900 tävlade kvinnor för första gången i ett olympiskt spel, då utgjorde de 2,2 procent av atleterna. I sommarens OS är det lika många kvinnor som män deltar. Även tävlingsschemat säkerställer balans i fördelningen mellan könen av den bästa tv- och publiktid. Men är det tillräckligt? Vad ligger bakom måluppfyllelsen om ett jämställt OS och vilken betydelse har en könsfördelning? Vilka andra mål finns uppsatta för jämställdhet, vilket ansvar har idrottsrörelsen och politiken för att män och kvinnor ska kunna idrotta på lika villkor och hur kan näringslivet bidra till en fler positiva förändringar? Lyssna till Ulrika Sandmark som berättar om SOK:s tränarprogram. Medverkar gör även jämställdhetsminister Paulina Brandberg, OS-medaljören Therese Alshammar, Åsa Edlund Jönsson, SOK, Anna Johnson och Kajsa Nylander, Svenska Spel.
Vi har med andra ord en fullmatad dag i vårt vackra Visby. Hjärtligt välkomna!
Anna Johnson
Vd och koncernchef Svenska Spel