Så jobbar Svenska Spel med storvinnarna

Under onsdagskvällen föll Drömvinsten ut för första gången sedan augusti 2018. Någon eller några i Göteborg vann totalt 137 916 813 kronor, den nionde största vinsten någonsin i Sverige. För vinnaren, eller vinnarna, väntar nu mycket hjälp och stöd från Svenska Spel under lång tid framöver.

Att vinna Drömvinsten gör att man i praktiken blir ekonomiskt oberoende. Det blir dessutom en känslomässig berg- och dalbana som för många brukar vara svår att hantera. Men som vinnare hos Svenska Spel ska man känna sig trygg med att få den hjälp man behöver.

– Det är en väldigt viktig del i vårt spelansvarsarbete att man ska känna sig trygg vid sin vinst. Det här kommer vända livet helt upp och ned för den eller de som vann, och det kommer hela tiden dyka upp frågor som det kan vara skönt att få hjälp med att besvara, säger Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska Spel Tur som har pratat med tusentals miljonvinnare och samtliga vinnare av Drömvinsten de senaste 10 åren.

Så här hanterar Svenska Spel miljonvinnare

Samtalet
Direkt när dragningen är klar och det är bekräftat vem det är som lämnat in det vinnande spelet, ringer Svenska Spels vinnarkommunikatörer till den person som lämnat in vinstspelet.

– Det är otroligt viktigt att vi får kontakt med rätt person. Därför ställer vi flera kontrollfrågor för att verkligen försäkra oss om att det är just den som lämnat in spelet, och som således är registrerad som vinnare, som vi talar med. Sen kan det så klart vara fler som delar på vinsten, berättar Pierre Jonsson.

Vinstutbetalningen
Alla vinster upp till fem miljoner kronor betalas direkt ut till vinnarens spelkonto. Om det finns ett bankkonto kopplat till spelkontot går pengarna direkt dit.

– I dessa fall informerar vi om vinsten och förklarar att pengarna redan är på väg, alternativt finns på kontot. Om vinnaren är ovetande om sin vinst är det av yttersta vikt att vi förklarar vad det är som har hänt, annars kan det lätt uppstå förvirring när man inser att man har betydligt mer pengar än vad man är van vid på kontot, säger Pierre Jonsson.

– Många har dessutom sina vanliga lönekonton kopplade till spelkontot, och där vill man antagligen inte ha pengarna. Därför informerar vi om vilket konto som pengarna sätts in på och att vinnaren sedan själv får flytta dem till det konto där man känner att de ska ligga.

Vid vinster över fem miljoner kronor sker utbetalningen i samband med ett personligt bankmöte. Där träffar vinnaren, eller vinnarna, representanter från Svenska Spel och den bank bolaget samarbetar med.

– Bankmötena är lika viktiga som uppskattade. De flesta av våra vinnare är inte vana vid att hantera så här stora summor och då är det som sagt många frågor som dyker upp. Vi kan med vår erfarenhet av tusentals miljonvinnare berätta om hur andra har reagerat på och hanterat sina vinster, och våra bankexperter går in mer på den ekonomiska och juridiska rådgivningen. Vill vinnaren ha kvar pengarna hos vår bank, och ta del av den expertis som finns där, är de varmt välkomna att bli kunder där, annars flyttas pengarna till ett konto hos vinnarens egen bank.

Uppföljning
Många vinnare tar hjälp av bankexperter för att placera pengarna, fördela dem till personer i deras närhet eller betala av lån. För många blir det därför en lång och nära relation till banken, speciellt om man vinner riktigt mycket pengar.

– Vi har vinnare som flera år efter vinsten fortfarande har kontakt med den bank vars expert de träffade vid vinstutbetalningen, berättar Pierre Jonsson.

– Gårdagens drömvinnare kommer sannolikt att ha en väldigt tät kontakt med banken under många, många år.

Hur hanterar Svenska Spel vinnarens integritet?
Ingen vinnare, som själv inte vill det, offentliggörs. Svenska Spel har tystnadsplikt om vem vinnaren är och lämnar aldrig ut några uppgifter som kan avslöja vinnarens identitet.

All kommunikation som sker om vinsten och vinnaren bygger på anonymitet och ingenting som vinnaren själv inte har godkänt kommuniceras.

– Vi berättar gärna om våra vinnare och vinster, mycket för att vi vet att det finns ett stort intresse för dem. Det är många som vill läsa om vinnare, mycket för att själv kunna drömma sig bort och hoppas på att en dag själv få det där livsomvälvande samtalet, säger Pierre Jonsson och fortsätter:

– Men allt sker anonymt och på vinnarens villkor. Är det riktigt stora vinster, som till exempel Drömvinsten, utgår vi också från storleken på vinnarens bostadsort för att bestämma om vi ska berätta exakt var i landet vinnaren bor. Vad vi däremot gör är att vi berättar var spelet är inlämnat, om det är ett fysiskt spel.

– Ingen av Svenska Spels vinnare ska någonsin behöva oroa sig för att få sin identitet röjd!