Emilia Larsson blev Årets genombrott i OBOS Damallsvenskan – skänker Hejapris till moderklubben i Linköping

När galan Damallsvenskans Bästa sändes under måndagen fick Hammarbys mittfältare Emilia Larsson motta Svenska Spels pris till Årets genombrott. 23-åringen tilldelades också Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som hon skänker till moderklubben IK Östria Lambohov i Linköping.
– Jag hoppas att de använder pengarna till att utveckla och lägga fokus på flickfotbollen, säger Emilia Larsson.

Emilia Larsson överraskades stort när det stod klart att juryn valt henne till vinnare av Svenska Spels pris till Årets genombrott i OBOS Damallsvenskan. Inte bara det att det var hennes egen familj, med lillasyster i spetsen, som i ett videoklipp avslöjade vinsten. Också det faktum att konkurrensen om priset var stenhård gjorde att hon blev chockad.

– Jag stod med två otroligt duktiga spelare bredvid mig, så det var extra kul att få vinna då, berättar Emilia Larsson.

Hammarbys första säsong i OBOS Damallsvenskan slutade med en sjundeplats, bara fyra poäng bakom trean Kristianstad. Emilia Larsson menar att laget gjort det bra men att avslutningen inte riktigt blev som de hade hoppats.

– Men vi är stolta över att ha presterat så bra, berättar hon.

Tacksam för förtroendet
Emilia är glad över att ha fått så stort förtroende från tränarna under hennes debutsäsong i OBOS Damallsvenskan.

– Det har varit otroligt viktigt att känna förtroendet. Jag hoppas att jag kan fortsätta så här och utvecklas ännu mer nästa år.

Och det är inte bara tränarna som visat förtroende för Emilia Larsson, också hennes lagkamrater har lyft henne.

– Jag har haft spelare runt omkring mig som vill mitt bästa. Jag har fått mycket hjälp av Madelen Janogy som hjälpt mig både på och utanför planen.

Skänker Hejapris till moderklubben
Svenska Spel är huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Genom att tilldela Emilia Larsson Hejapriset på 10 000 kronor vill företaget också visa sin uppskattning till den klubb som hon inledde sin fotbollskarriär i, IK Östria Lambohov i Linköping.

– Vi är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit. Vi vet vilket otroligt viktigt jobb som görs ute i landets alla föreningar, och hade inte IK Östria Lambohov fångat den unga Emilia Larssons intresse för fotboll så hade Emilia sannolikt inte varit den fotbollsspelare hon är i dag. Därför är vi glada att genom Hejapriset få visa vår uppskattning för det arbete som klubben gör och för vad de betytt för Emilia, säger Sara Pettersson, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam.

Och att IK Östria Lambohov har betytt mycket för Emilia Larsson råder det inga tvivel om.

– Föreningen har betytt väldigt mycket för mig. Jag hade hela min familj där. Mina storasystrar Selma och Evelina spelade också, och min storebror Sam spelade i herrlaget.

Emilia Larsson hoppas nu att pengarna gör nytta för fler unga fotbollsspelande tjejer.

– Jag hoppas att de använder pengarna till att utveckla och lägga fokus på flickfotbollen. Jag brinner mycket för det, att få unga tjejer att fortsätta spela fotboll.

Motivering
”Att hon kunde ösa in mål i Elitettan visste vi redan. Att hon kan ösa in poäng även i allsvenskan vet vi också om nu. Med teknisk briljans, ett outtröttligt driv och en vinnarskalle som få har hon gett Hammarbyfansen många anledningar att sjunga hennes namn under nykomlingssäsongen på Kanalplan.”