Landet runt mot matchfixning inom damfotbollen
Matchfixningen fortsätter att öka i världen. Nyligen rapporterade övervakningsföretaget Sportradar att 2022 registrerade man för första gången över 1 000 misstänkt riggade matcher.
Det positiva är att Sverige äntligen går mot trenden och inte längre hör till de mest drabbade länderna i Europa. Men för att det ska fortsätta gå i rätt riktning är det viktigt att vi hela tiden ligger steget före.
Under hela våren är Svenska Spel på en utbildningsturné där vi besöker samtliga klubbar i OBOS damallsvenskan och Elitettan för att lära dem hur man kan motverka matchfixning.
En liknande insats gjordes för tre år sedan. Då var det Svenska Fotbollförbundets Johan Claesson som besökte klubbarna. Men sedan dess det skett enormt mycket: Enligt Sportradars rapport omsatte en genomsnittlig match i Damallsvenskan 2022 ca 20 miljoner kronor på den internationella spelmarknaden. Bara tre år tidigare var omsättningen knappt en tredjedel. Spelkundernas intresse för Damallsvenskan har alltså ökat explosionsartat. Och därmed också riskerna.
Internationellt finns redan ett antal exempel på matchfixning inom damfotbollen. Hittills har den svenska damfotbollen i Sverige varit förskonad från misstankar om matchfixning. Nu gäller det att det fortsätter på det viset, därför är det förebyggande arbetet så viktigt.
Det gör skillnad med en turné där vi möter spelare och ledare i verkligheten. Man kan tycka att en digital utbildning räcker, men responsen och engagemanget blir på en helt annan nivå när man tittar spelarna i ögonen och tydliggör allvaret i det vi pratar om. Det leder till en helt annan eftertanke.
Fokus i utbildningen är att skapa medvetenhet om de risker som finns. Vi påtalar vilka skyldigheter man har som aktiv inom idrotten och hur man undviker att hamna i situationer som kan leda till att man dras in i kriminella aktiviteter.
Inom internationell brottslighet är Sverige tyvärr känt som en bra miljö att bedriva verksamhet inom. Vi kan vara lite godtrogna, ibland rentav naiva. Det är många föreningar inom damfotbollen som tänker att ”det händer inte oss”, men efter utbildningen säger de snarare ”det kan faktiskt hända oss, så vi ska motverka det”
Vi hoppas att effekten av utbildningen blir att om det görs försök på någon som helst nivå att manipulera matcher, delar av matcher eller händelser i den svenska damfotbollen så kommer de aktiva inom idrotten att upptäcka det och sätta stopp. Kriminalitet och idrott hör inte ihop. Därför är jag glad över att vi på Svenska Spel kan vara med och motverka att damfotbollen drabbas i samma utsträckning som herrfotbollen.
DAN KORHONEN
chef sportsbetting & spelsäkerhet, Svenska Spel Sport & Casino