Framåt för fler i rörelse!

Vi hejar på svensk idrott

Framåt för fler i rörelse är ett projekt som Svenska Spel driver tillsammans med Riksidrottsförbundet. Projektet, som löper över fyra år och omfattar drygt 120 miljoner kronor, består dels av sponsringsavtal med specialidrottsförbund och dels av en Framåtfond.  Genom sponsringsavtal med 62 specialidrottsförbund bidrar vi till idrottens egen verksamhet för att få fler fysiskt aktiva och motverka en stillasittande livsstil. Genom att använda specialidrottsförbundens kunskap och kreativitet tror och hoppas vi kunna inkludera fler till att bli fysiskt aktiva. Den andra delen av samarbetet är Framåtfonden där alla specialidrottsförbund har möjlighet att söka medel för projektidéer som sänker trösklarna för barn, ungdomar, vuxna och äldre att röra på sig.

Exempel på projekt som har fått medel via Framåtfonden

Pensionärspingis

Bordtennisförbundet fick 100 000 kronor från framåtfonden. Pengarna används för att bedriva bordtennis för personer över 65 år.

Playball

Playball är ett lekfullt träningsprogram framtaget av Basketbollförbundet med målet att få flera barn i åldrarna 3-6 år att röra på sig och ha kul.

Kälkåkning för alla

Genom att skapa mobila enheter i form av två släpvagnar med kompletta utrustningar för kälkåkning kan fler människor komma i kontakt med kälksport.

3×3 basket

Genom öppna 3×3 ungdoms- och breddturneringar och prova-på tillfällen för barn och ungdomar kommer fler i rörelse i en förenklad form av basket.

Rörelsebanken

Gymnastikförbundet har fått pengar för samla inspirationsmaterial och underlätta för ledare att förbereda roliga lektioner och träningspass som stimulerar den motoriska utvecklingen.

Rörelsekurvan

Rörelsekurvan är ett projekt för att ge barn möjlighet att få att uppleva glädjen och självförtroendet som kommer genom att röra på sig.

Hela Sverige trampar

Bilsportförbundet har fått pengar för sitt projekt Hela Sverige trampar, med syftet att tillgängliggöra bilsporten för fler personer.

Sverige på fötter

Friidrottsförbundet mål är att få hela Sverige på fötter med mottot att gör vad du vill, men sitt inte still!

#rowchallenge

Roddförbundet har fått medel ur Framåtfonden för sin satsning #rowchallenge, som handlar om att tillgängliggör rodd i skolorna. Under årets Almedalsvecka fick besökarna prova på att ro och se ifall de kunde slå Patrik Hofbauers tid på 1000 meter rodd.

Wresfit

Wresfit är en gemensam träningsform skapad av Svenska Brottningsförbundet och är riktad till  såväl motionärer som brottare och nybörjare. Läs mer.

Bilsport on Tour

Bilsportförbundet har under sommaren 2019 varit på turné med målet att rekrytera fler medlemmar och öka intresset för bilsport. Turnén har resulterat i att 7500 unika besökare har provat på aktiviteter hos Svensk Bilsport och att cirka 300 000 personer har integrerat med förbundet.

Fotboll Fitness

Fotboll Fitness är en typ av organiserad spontanfotboll och spelas på en mindre plan där utövarna inte behöver någon fotbollsbakgrund. Fokus ligger på att förbättra hälsan på ett roligt och socialt sätt. I Fotboll Fitness ingår även Gåfotboll. Läs mer här.

Family on Board

Skateboardförbundet har fått medel för projektet Family on Board vars syfte är att få barn och vuxna att åka skateboard och röra på sig tillsammans.

Target Sprint

Genom Target Sprint och kombinationen skyttesport med löpning hoppas Skyttesportförbundet sätta fler personer i rörelse. Läs mer.

Tennis på gatan

Tennis på gatan erbjuder barn och ungdomar en chans att komma i kontakt med tennis under kontinuerliga former. Läs mer ›

Hela orten rullar

Sveriges Skateboardförbund (SSF) beviljades bidrag att driva integrationsprojektet Hela Orten Rullar. Projektet handlar om att ta fram verktyg för att underlätta för föreningar att snabbt komma igång med ett effektivt integrationsarbete och locka nyanlända ungdomar till skateboardkulturen.

Hittaut

Hittaut är Svenska Orienteringsförbundets projekt som syftar till att göra det enklare för alla att komma i kontakt med och testa orientering.

Svenska Spels samarbete med Riksidrottsförbundet

Förr i tiden fick barn tidigt lära sig att sitta still. I dag är problemet det omvända.

Två av tre svenska barn och ungdomar rör sig mindre än vad WHO rekommenderar.* Och antalet med en stillasittande livsstil ökar i alla åldrar. Det måste vi förändra.

Att få flera svenskar att röra på sig har valts ut av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet (RF) som en fråga vi vill driva gemensamt. För Svenska Spel har det alltid varit viktigt att vara samhällsengagerade och utveckla idrotten från gräsrot till elitnivå. 2017 startade vi därför tillsammans med RF projektet Framåt för fler i rörelse som består dels av sponsringsavtal med specialidrottsförbund och dels av en Framåtfond.

Med hjälp av Framåt för fler i rörelse vill vi driva på den utveckling som specialidrottsförbunden redan påbörjat och som syftar till att skapa en idrottsrörelse där alla får plats att idrotta på sina villkor, oavsett ambition, ålder, kön eller prestationsnivå. Projektet bidrar också till idrottens gemensamma vision där målet är en idrott som är nyfiken, välkomnande och utvecklande och där fler blir motiverade att hålla igång hela livet.

*Källa: Centrum för idrottsforskning

RF och Svenska Spel har även avtal och samverkan kring Gräsroten, Elitidrottsstipendiet och matchfixning.

”Framförallt har stödet via Framåtfonden givit vår idrott möjlighet att presentera och engagera barn och ungdomar som normalt sett inte kommer i kontakt med vår idrott. Fler i rörelse och samtidigt en ”breddning” av vår idrott mot en målgrupp som vi genom undersökningar vet är väldigt intresserade.”

Christer SjööGeneralsekreterare, Tennisförbundet

”Vi representerar ju en relativt liten idrott i sammanhanget. Men den satsning som möjliggjorts inom ramen för Framåt för fler i rörelse har gjort stor skillnad i många av de engagerade föreningarna. Hundratals personer som annars inte hade kommit i kontakt med vår idrott har nu fått chansen att göra det och våra involverade föreningar har fått en del nya medlemmar bara tack vare satsningen. Satsningen har även gett inspiration till övriga föreningar som inte varit involverade tidigare.”

Dag JohanssonUtvecklingsansvarig, Kanotförbundet

”Samarbetet Framåt för fler i rörelse har fått samhället och golfen att uppmärksamma problematiken med alltför många stillasittande barn, ungdomar och vuxna.”

John LindbergProjektledare V/O Bredd och ansvarig för Footgolf, Golfförbundet

”Bra och inspirerande samarbete, ingenting är omöjligt, ser hela tiden möjlighet för aktiveringar och satsningar tillsammans!”

Jörgen EkwallMarknadschef, Bilsportförbundet

”Mycket positivt och lyhört samarbete! ”Prova-på-basket” aktiviteter som vi gemensamt gjorde med den speciellt framtagna 3×3-spelplanen som användes på Globentorget respektive i Helsingborg under SM-veckan hade ett mycket positivt resultat. Dessa båda aktiveringar, och då inte minst i Helsingborg, hade otroligt många aktiva och där blev effekten lokalt betydande med en god tillströmning av nya spelare till föreningarna i Helsingborg med omnejd.”

Mats Elsnitz 3x3 Manager, Basketbollförbundet

”Skapar fina förutsättningar för vårt, så viktiga arbete kring anläggningsfrågan. Ambassadörskapet lyfter fram starka profiler inom gymnastiken som ställer sig bakom detta viktiga budskap.”

Lotta DarlinMarknads- och kommunikationschef, Gymnastikförbundet

”Genom att bjuda in personer till att köra trampbil tillgängliggör vi vår idrott för fler. Många aspekter av trampbilsåkande går dessutom att föra över till vanlig racing, som bland annat känslan för fart och vikten av att svänga rätt i kurvor. Vår förhoppning är att deltagarna ska tycka aktiviteten är kul men också att de intresserar sig för våra andra racingformer.”

Disa GlaserUtbildningsansvarig, Bilsportförbundet

”En framgångsfaktor för att påverka folkhälsan positivt är att erbjuda fysisk aktivitet som inte bara innefattar de traditionella aktiviteterna vi har idag. Det gläder mig därför att många av projekten som blivit beviljade pengar har en intressant ingång som förhoppningsvis kan tilltala fler än de redan idag fysiskt aktiva.”

Daniel BerglindPhD forskare, Karolinska Institutet och jurymedlem, Framåtfonden

Nyheter

Tennisläger för ungdomar i Skellefteå, Östersund, Örnsköldsvik och Hudiksvall   

Tennisförbundet vill att fler ska få chansen att testa på tennis och genom projektet Kvarterstennis anordnas nu en tennisturné genom Norrland. Första stoppet är Skellefteå och sedan följer tennisläger i Östersund, Örnsköldsvik och Hudiksvall. Projektet finansieras genom Framåtfonden.

– Vi har med oss tennisracketar, bollar och frukt samt diverse verktyg för att rusta upp asfaltsbanorna. Kvarterstennis är helt gratis och ungdomarna får komma och gå som det passar dem under hela veckan. Vi hoppas verkligen att många tar chansen att testa tennis, det är riktigt roligt och på köpet får de ett härligt sommarlov, säger Dino Ilecic, projektledare på Tennisförbundet.

Skatebord för hela familjen

Skatebordförbundet vill få fler åldersgrupper att testa på skateboard och har därför startat projektet Family on Board. Med hjälp av medel ur Framåtfonden kommer fem föreningar ge familjer runt om i Sverige möjligheten att tillsammans testa på skateboard. Linköping Frisksportklubb är en av pilotföreningarna och där har projektet har varit en succé.

–Intresset har varit stort i Linköping och för att möta efterfrågan fick de ta in två extra coacher, vilket såklart är jätteroligt. Föreningen planerar för att projektet kommer leva kvar, vilket är precis det vi hoppas ska ske med projekten som får medel ur Framåtfonden. Otroligt bra jobbat av alla inblandade och härligt av alla föräldrar som har hängt med sina barn till skateparken, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåtfonden.

Fotboll Fitness

Genom Fotboll Fitness vill Svenska Fotbollförbundet flytta fokus från prestation och tävling till gemenskap och rörelse. Projektet har fått medel ur Framåtfonden.

 Deltagarna behöver  inte någon fotbollsbakgrund för att delta. Istället spelar man på mindre planer och träningen anpassas till deltagarnas nivå och ålder. Tacklingar är inte tillåtna och all träning genomförs med boll.  

–  Syftet med Fotboll Fitness är att påminna om att fotboll i grunden är en väldigt enkel och rolig sport som går att utöva nästan överallt. Studier visar att fotbollen är en effektiv träningsform som dessutom kräver väldigt  redskap, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåtfonden.

Alla på snö vinner internationellt pris för sin förmåga att sprida snöglädje  

Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö prisas internationellt för sitt arbete med att få fler barn att upptäcka snöglädje. Fritids på snö är en del av projektet och under våren 2019 fick aktiviteten medel ur FramåtfondenÅrligen aktiveras cirka 20 000 barn och ungdomar genom projektet och sedan starten 2008 har över 160 000 barn deltagit i aktiviteterna.  

– Stort grattis till det Svenska Skidförbundet, otrolig välförtjänt. Genom att vända sig till skolor och fritids nås barn och ungdomar med olika förutsättningar och idag finns projektet i 52 kommuner runt om i SverigeSkidförbundet har verkligen lyckats med att sänka tröskeln till skid- och snowboardåkning och därmed även tröskeln till rörelse, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåtfonden 

Try Triathlon 

Try Triathlon är ett projekt från Svenska Triathlonförbundet med målet att flera ska testa på triathlon. Projektet fick under hösten 2019 medel ur Framåtfonden och under sommaren kommer utvalda föreningar anordna mini-triathlon runt om i Sverige.  

På Hellasgården genomfördes ett mini-triathlon den 24 maj. Deltagarna simmade 250 meter och cyklade 3,2 kilometer för att sedan avsluta med 1,6 kilometers löpning.  

– Genom Try Triathlon ges flera möjligheten att testa på vad som krävs för att genomföra ett triathlon. Syftet är sprida rörelse– och träningsglädje och förhoppningsvis sänks tröskeln till sportenAtt det inte krävs några tidigare erfarenheter och att deltagarna kan använda cykeln och badkläderna som finns hemma gör att Try Triathlon passar perfekt för såväl nyfikna motionärer som idrottare, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåtfonden.

Tillsammans kan vi få fler i rörelse

En färsk rapport från Centrum för idrottsforskning (CIF) visar att antalet barn som idrottar i en förening är rekordlågt. Det är allvarligt då forskningen tydligt visar att fysisk aktivitet är viktigt. Rörelse påverkar såväl minne som koncentration och kan skydda mot depression och demens.

I en artikel i DN kommenterar utredaren Johan R Norberg CIF:s rapport och säger att man måste börja tänka utanför boxen för att kunna behålla fler ungdomar i idrottsföreningarna.

– Genom Framåt för fler i rörelse vill vi just utmana synen på traditionell träning och tävling. Genom medel till projekt som Mini-Curling och Family on Board har vi satt över 200 000 svenskar i rörelse de senaste åren. Det är vi mycket stolta över och det visar verkligen att vi med gemensamma krafter kan göra skillnad, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåt för fler i rörelse.

Svenska Spel förlänger samarbetet med Riksidrottsförbundet

Svenska Spel och Riksidrottsförbundet förlänger sitt mångåriga samarbete med ett nytt avtal som sträcker sig till och med den 31 december 2020. Förlängningen av avtalet möjliggör bland annat en fortsatt satsning på projektet Framåt för fler i rörelse.

– Genom Framåt för fler i rörelse har vi satt över 200 000 svenskar i rörelse de senaste åren. Det är något vi är mycket stolta över och genom förlängningen av avtalet kan vi nu underlätta för fler svenskar att röra på sig, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef på Svenska Spel.

Orientering för alla

Fotograf: Svenska Orienteringsförbundet

Hittaut är Svenska Orienteringsförbundets projekt som syftar till att göra det enklare för alla att testa orientering. Projektet har fått medel ur Framåtfonden och på grund av rådande omständigheter har starten av årets hittaut-säsong tidigarelagts.

Med hjälp av lokala kartor, digitala eller fysiska, hittar du fram till utplacerade checkpoints som du sedan registrerar direkt på hemsidan eller i appen.

– På 17 orter runt om i Sverige är hittaut nu igång och ytterligare minst tio orter kommer bli tillgängliga under april. Stort tack till personerna och de lokala arrangörerna som arbetat med kartorna samt satt ut checkpoints och därmed möjliggjort att säsongen tidigareläggs, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåt för fler i rörelse.

Ta hand om er själva och varandra.   

På Svenska Spel tycker vi att rörelse är viktigt. Men just nu kan det vara svårt att få till träningen. Vi har därför valt ut några övningar från projekt som vi genom Framåtfonden har varit med och finansierat. De flesta övningarna kan göras utan redskap och passar både barn och vuxna. Ta hand om er själva och varandra.   

Löpning

Trappan

Giftormen

Snowracertävling för alla åldrar 

Fotograf: Roger Strandberg

7–8 mars avslutades kälksportstävlingen Snowracer Cup i Västerås där Framåt för fler i rörelse var en av medarrangörerna. 

Genom Framåt för fler i rörelse får specialidrottsförbund medel som ska gå till idrottens egen verksamhet för att få fler att bli fysiskt aktiva. Hos Kälksportförbundet har medlen bland annat gått till Snowracer Cup där alla över fem år får delta och vinnare utses i varje ålderskategori 

 I och med att det inte finns någon övre åldersgräns är Snowracer Cup en perfekt aktivitet för hela familjen. I helgen hade vi till exempel tre generationer från samma familj som tävlade och där den äldsta var över 70 år, så det är verkligen något som passar alla, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåt för fler i rörelse.  

Se SVT:s reportage från tävlingen här.

Fullt fokus på snowvolley i Östersund 

Foto: Jakob Birgersson 

Volleybollförbundetsom är med i projekt Framåt för fler i rörelse varmål är att motverka en stillasittande livsstil, har arrangerat två stora snowvolley evenemang i Östersund, först Snowvolleyfestivalen och sedan Snowvolley-SM 

– Att anordna evenemang som dessa i Östersund, där både eliten har träffats och det har funnits öppna prova-på tillfällen är precis vad vi önskar att förbunden ska göra med de medel de får från oss genom Framåt för fler i rörelsesäger projektledaren Jimmy Sandberg.

Även systergrenen beachvolley har fått medel genom Framåt för fler i rörelse och under SM i Tylösand i somras anordnades bland annat öppna prova-på tillfällen för besökarna 

Snowvolley påminner mycket om beachvolley, även om det spelas på ett annat underlag. 

–Planerna är lika stora och antalet set är desamma. Laget som tog hem SM-guldet på damsidan består dessutom av några av Sveriges bästa beachvolleyspelare, så absolut finns det många likheter, säger Jimmy Sandberg.  

Framåt för fler i rörelse under herrarnas EM-kval

På måndagen den 24 februari tog de svenska basketherrarna mot Turkiet i Globen. Genom Framåt för fler i rörelse kunde besökarna testa både stressbasket och få signerade affischer i fanzon.

 Vi hade en aktivitetszon med möjlighet till både prova-på basket och stressbasket. Det fanns också en station där man kunde prova sin spänst, det kan vara svårare än man tror att hoppa så som basketspelarna gör. Efter matchen satt spelarna i fanzon och signerade affischer. Ett perfekt avslut på en både spännande och rolig kväll, säger Jimmy Sandberg.  

Curling för alla under SM

I samband med SM i curling genomfördes även familjeaktiveringar med många balansövningar och mycket glädje som konsekvens.

Ett riktigt lyckat event och ett stort tack till alla elever på Curlinggymnasiet i Härnösand som ställde upp som instruktörer, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåt för fler i rörelse.

Framåt för fler i rörelse på Malmö Open

Mellan den 6 och 9 februari utspelades Malmö Open. Med 14 olika sporter och utövare från 21 olika länder är det världens största årligen återkommande internationella paratävling. Genom Framåt för fler i rörelse hade även besökarna möjlighet att prova på flera av de olika sporterna.  

 Malmö Open var en riktig folkfest och såväl unga som gamla tog chansen att prova både boccia och rullstolsbasket, säger Jimmy Sandberg, projektledare för Framåt för fler i rörelse. 

Daniel Berglind om vikten av att röra på sig

Daniel Berglind PhD i fysisk aktivitet på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden håller föredrag om folkhälsa och varför just stillasittandet i sig inte är farligt- OM du rör dig tillräckligt! Här finns delar av presentationen.

Sök medel

Är du intresserad av att söka medel ur Framåtfonden?
Medel delas ut två gånger per år och det är specialidrottsförbunden (72 st) som har möjlighet att söka.

Kontakta ditt specialidrottsförbund om du har någon idé som du tror passar in under Framåtfonden. Vi vill att projektidéerna ska inkluderar fler och syfta till att få fler människor i rörelse. En jurygrupp bestående av personer från Riksidrottsförbundet, Svenska Spel samt forskare inom fysisk aktivitet från Karolinska Institutet utvärderar sedan projekten baserat på deras förmåga att utmana den traditionella synen på träning och tävling samt sänka trösklarna för barn, ungdomar, vuxna och äldre att kunna vara fysiskt aktiva hela livet. Har du frågor kring ansökan, ta gärna kontakt med Jimmy Sandberg, projektledare för Framåt för fler i rörelse.

Sammanställning över alla projekt som beviljats medel ur Framåtfonden

SpecialidrottsförbundProjektidé
Svenska BadmintonförbundetBest on court
Svenska Basketbollförbundet3X3
Svenska FriidrottsförbundetSverige på fötter
Svenska GolfförbundetFootgolf
Svenska GymnastikförbundetRörelsebanken
Svenska InnebandyförbundetInnebandy 65+
Svenska KanotförbundetFamiljepaddling
Svenska RoddförbundetKust till kust
Svenska SkateboardförbundetHela orten rullar
Svenska BasketbollförbundetPlayball
Svenska OrienteringsförbundetHittaut
Svenska KälksportförbundetKälksport för alla
Svenska VolleybollförbundetAlla kan spela beachvolley
Svenska Bordtennisförbundet+65
Svenska JudoförbundetFalltrygghet
Svenska TennisförbundetTennis på gatan
Svenska RugbyförbundetNCX
Svenska DanssportförbundetEach one teach one
Svenska IshockeyförbundetRörelsekurvan
Sveriges Akademiska idrottsförbundUtbildning för aktivitetsledare
Svenska BrottningsförbundetWresfit
Svenska BadmintonförbundetFortsatt satsning på projektet Best on Court
Svenska OrienteringsförbundetFortsatt satsning på projektet Hittaut
Svenska Roddförbundet#Rowchallenge
Svenska RoddförbundetFortsatt satsning på projektet Kust till kust
Svenska TennisförbundetFortsatt satsning på projektet Tennis på gatan
Svenska BasketbollförbundetHemmaplan
Svenska SkyttesportförbundetTarget Sprint
Svenska KanotförbundetFortsatt satsning på projektet Familjepaddling
Svenska BowlingförbundetBowla mera
Svenska Budo och KampsportsförbundetMotoriQ
Svenska BilsportförbundetHela Sverige trampar
Svenska Motionsidrottsförbundet KorpenPigg och glad
Svenska SkidförbundetFritids på snö
Svenska SimidrottsförbundetMer för fler
Svenska FotbollförbundetFotboll fitness
Svenska IshockeyförbundetPay & Play
Svenska Innebandy-, Handboll- och IshockeyförbundetFitness-sport
Svenska Golf- och BowlingförbundetJA! Tillsammans för ökad livskvalité
Svenska CurlingförbundetMini-Curling
Svenska Bandyförbundet3 mot 3
Svenska CricketförbundetFamiljecricket
Svenska FriidrottsförbundetRun all around
Svenska BrottningsförbundetWresfit
Svenska InnebandyförbundetInnebandy Flex
Svenska SkateboardförbundetFamily on board
Svenska TriathlonförbundetTry Triathlon
Svenska FotbollförbundetGåfotboll
Svenska Motionsidrottsförbundet KorpenPickleball
BadmintonförbundetBadminton hela livet
BågskytteförbundetArchery Tag
Basketboll- och IshockeyförbundetFunmaps
FäktförbundetFencing for all
KlätterförbundetSki Upp!
SeglarförbundetSegling hela livet
SimförbundetBeachpolo
TennisförbundetKvarterstennis
VolleybollförbundetUrban Volley

Framåt för fler i rörelse övningsbank

I övningsbanken har vi samlat de projekt där rörelseövningar står i centrum. Rörelseövningarna fokuserar på viktiga moment som behövs som grund i alla idrotter, exempelvis bra balans och koordination. Materialet i banken kan användas av idrottslärare, föreningsledare eller dig som söker inspiration till eftermiddagens lekstund med barnen. Ta del av övningarna och bli inspirerad till att röra på dig.

Rörelsebanken är fylld med exempel på motorisk träning för barn mellan 7 och 12 år.

På rörelsekurvan.se finns olika lekar som är lätta att utföra i hemmamiljö och som utvecklar olika rörelseförmågor som är viktiga att få med sig i tidig ålder.

#framåtförflerirörelse