Jonas Schön är bäst i Sverige på att tippa Europatipset – till IFK Kumlas stora glädje

Den första upplagan av Europamästaren är färdigspelad och mästaren är Jonas Schön, 36 år, från Kumla. I kamp med över 16 000 personer var Jonas allra bäst. Förutom evig ära får han skänka 75 000 kronor till en idrottsförening och valet har fallit på IFK Kumla.

Jari Holm från Örebro och Jonas Schön från Kumla fick båda 51 rätt. Jari var i ensam ledning med bara minuter kvar av den sista omgången på onsdagen, men Gustaf Lagerbielke gjorde 2-1 för Celtic på tilläggstid. I kampen om Närke och Sverige drog Jonas det längsta strået genom särskiljning, där han hade bästa resultatet i den fjärde bästa omgången.

– Det är chockartat att vinna det här, är mästarens första kommentar om segern.

Inte förrän alla matcher var färdigspelade vågade han tro på seger.

– Jag trodde inte det skulle hålla hela vägen, sista omgången var rafflande, jag var nere på sjätte plats där ett tag.

Jonas satte upp ett par regler för sig inför turneringen.

– Mitt sätt att spela genom turneringen höll jag, det byggde på att spela säkert men också hitta ett par stora knallar och alltid spika Liverpool.

Förutom IFK Kumla är Liverpool laget i hans hjärta.

– Det är alltid spik på Liverpool och hade de inte vänt mot Fulham hade jag inte vunnit Europamästaren.

Prissumman på 75 000 kronor som han får skänka genom Svenska Spels Gräsroten går alltså till IFK Kumla.

– Jag har själv spelat där i mina ungdomsår, min systerson spelar där och eventuellt kommer min son bli aktiv inom föreningen. Så det känns självklart att hjälpa min förening som finns här på orten, avslutar Jonas.

Christian Lilijenhed ordförande för IFK Kumla fick sig en chock när han fick höra om vinsten.

– Vilken otrolig överraskning! Det är så klart fantastiskt roligt och ett stort tack till Jonas. Vi i IFK Kumla har en stor ungdomsverksamhet och engagerar över 500 tjejer och killar som älskar att spela fotboll. Det är våra närmare 100 fantastiska ledare som gör det möjligt. Pengarna kommer verkligen väl till pass och vi får tillsammans med våra ungdomslag diskutera hur vi ska använda dem på bästa sätt, säger Christian.

Topp tre individuellt
1. Jonas Schön, Kumla 51 rätt skänker 75 000 kr till IFK Kumla
2. Jari Holm, Örebro 51 rätt skänker 50 000 kr till BK Forward
3. Christian Carlsson, 51 rätt Åskloster 25 000 kr till Derome-Åskloster FF

Att tävla i engelsk fotboll genom Tips-SM och Stryktipset har man kunnat göra i snart tre decennier. De över 16 000 anmälda fick mäta sina krafter i europeisk toppfotboll när Europamästaren avgjordes i sex omgångar, där det sämsta resultat i en omgång fick räknas bort. Tävlingen startade 26 november. Tävlingsformen känns igen för tipparna då den är densamma som för Stryktipsets Tips-SM. Skillnaden ligger i att Europatipset avgörs två gånger i veckan och att matcherna på kupongen hämtas från de bästa fotbollsligorna runt om i Europa.