Utbildningsinsats för välmående spelare och ledare i SHL
För att prestera och må bra krävs hållbara spelare och ledare. Därför genomför Svenska Spel tillsammans med SHL en gemensam utbildningsinsats med fokus på matchfixning, spel och riskbeteenden.
Under hösten besöker Svenska Spels integrity officer Andreas Arver och spelansvarsspecialist Daniel Harre samtliga SHL-klubbar för föreläsningar och samtal om matchfixning, spel och riskbeteenden.
– Det är viktigt att vi inom ramen för vårt partnerskap med SHL vågar ta vårt ansvar och adressera svåra frågor. Vi vet att aktiva löper en större risk att utveckla spelproblem men det finns saker vi kan göra både på individ- och klubbnivå för att minska riskerna. Min förhoppning är att våra föreläsningar kan bidra till välmående och hållbara klubbar genom att vi förser dem med verktyg som hjälper dem att förebygga och avhjälpa spelproblem, säger Daniel Harre, spelansvarsspecialist på Svenska Spel.
Forskningsstudier med spelare på elitnivå visar att problemspelande bland manliga elitspelare i ishockey är tre till fyra gånger vanligare, än hos män i jämförbara åldersgrupper i Sverige.
– Vi är medvetna om riskerna och tar det på allvar, vilket för oss som liga innebär flera insatser. Det kontinuerliga och förebyggande arbetet som gemensamt utförs med våra klubbar ligger till grund för välmående spelare och ledare. Ett av våra fokusområden är hälsa, och i linje med vår strategi tillsätter vi resurser och stöd, i syfte att möjliggöra för alla i organisation att få, och ta hjälp vid behov, säger Gizela Ahlgren Bloom, SHL:s biträdande sportchef.
Första utbildningsstoppet genomfördes i Jönköping med HV71. Utöver spelare, ledare och medarbetare i klubben var Richard Nylin, klubbdirektör i HV71, en av deltagarna under dagen.
– Det var nyttigt och givande, både för våra spelare och våra anställda. Vi vet om att det finns en problematik i samhället och hockeyn är inget undantag. Därför är det viktigt att vi hela tiden arbetar för välmående bland våra medarbetare. För HV71 som förening, med många unga människor i organisationen, är medvetenheten central för att kunna upptäcka och stötta medarbetare i ett tidigt skede. Utbildningen gav oss ytterligare insikt och kunskap och är en viktig del i partnerskapet med Svenska Spel.
Sedan dess har även Leksand och Linköping besökts och nästa vecka fortsätter turnén med besök hos Örebro Hockey, Färjestads BK och Frölunda HC.
– Sammantaget tycker jag uppslutningen och mottagandet har varit bra hos klubbarna. Det är väldigt glädjande eftersom det vittnar om att de ser värdet i det vi berättar om, säger Andreas Arver, intergrity officer på Svenska Spel.
Utbildningsinsatsen pågår fram till början av december med ett avslutande besök i Luleå.