Spelforskningen bryter ny mark

I måndags samlades forskare, spelbranschrepresentanter, politiker och intresseorganisationer för Svenska Spels oberoende forskningsråds årliga kunskapsdag.

Dagen präglades av presentationer och diskussioner kring de senaste forskningsrönen om spel och spelproblem, med ett särskilt fokus på hur dessa insikter kan användas för att minska spelproblem och främja hållbara spelvanor

– Det är alltid spännande att ta del av det senaste. Bredden av ämnen som belystes i dag vittnar om hur spelforskningen växer, mycket tack vare Svenska Spels långsiktiga engagemang, säger Sara Lindholm Larsson, ordförande i Svenska Spels oberoende forskningsråd.

Anna Johnson, vd och koncernchef för Svenska Spel, deltog under dagen och framhävde vikten av att föra samman forskning och praktik för att skapa säkra spelupplevelser:

–Forskningen spelar en avgörande roll för att vi ska kunna utveckla ett evidensbaserat skydd mot överdrivet spelande. Nästa år firar vårt oberoende forskningsråd 15 år, och då kommer vi ha investerat cirka 100 miljoner kronor i forskning om spelproblem. Kunskapsdagen visade några konkreta exempel på vad investeringen resulterat i.

Kunskapsdagen bjöd på ett varierat program med inslag från ledande forskare och experter inom området. Några av de mest framstående presentationerna inkluderade:

  • Anna Söderpalm Gordh, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, som presenterade alarmerande resultat om ungdomars spelande om pengar, särskilt under skoltid. Hennes forskning visade hur unga kan fastna i problematiska spelbeteenden i tidig ålder och hur skolmiljön inte alltid kan hantera problemet.
  • Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, som talade om den senaste forskningen kring samsjuklighet och hur spelberoende och dess koppling till andra beroendetillstånd kan se ut.
  • Nathan Lakew och Philip Lindner, forskare vid Karolinska institutet, berättade om sin forskning kring effekterna av snabba betallösningar kopplat till destruktivt spelande online.
  • Ulla Romild, ledamot i forskningsrådet samt ledamot i Advisery board for safer gambling, UK, gav en internationell utblick och jämförde med spelmarknaden, tillsynen och åtgärder som genomförs i Storbritannien.
  • Mikael Malm och Zophia Mellgren, handläggare vi Sveriges kommuner och regioner (SKR), berättade om hur förebyggande arbete kan bedrivas lokalt.
  • Emma Claesdotter Knutsson, forskare och överläkare i psykiatri, pratade om skärmtid hos barnen och familjerelationer.
  • Fred Nyberg, ledamot i forskningsrådet och professor emeritus, föreläste om risk- och skyddsfaktorer kopplat till överdrivet spelande.

– Ett ämne som berörde mig särskilt var hur unga människor riskerar att hamna i problematiskt spelande tidigt, genom online-miljöer och gaming, som allt mer liknar spel om pengar. Jag berördes också av Anna Söderpalm Gordh som gav en oroande bild av gymnasieelevers spelande – inte sällan på skoltid, säger Anna Johnson.

Samspelet mellan forskning, politik och spelbranschen lyftes fram som en viktig komponent i arbetet mot spelproblem. Genom att fortsätta att stödja forskningen arbetar Svenska Spel efter att skapa en trygg och hållbar spelmiljö för alla som spelar i Sverige.