Grattis Hammarby – tillsammans fortsätter vi utveckla svensk fotboll

En otroligt spännande säsong fick sin givna höjdpunkt i seriefinalen på Tele2 Arena förra veckan inför 15 033 åskådare. I helgen lyckades Hammarby försvara sin serieledning borta mot IFK Norrköping. Stort grattis till nyblivna svenska mästarna Hammarby IF.  

Publiken har varit ett glädjeämne i årets serie. Hammarby har haft över 10 000 åskådare i såväl derbyt mot Djurgården (12 830) som cupfinalen mot BK Häcken (17 623) och seriefinalen mot samma lag förra veckan (15 033). IFK Norrköpings entré i OBOS Damallsvenskan har varit en riktigt boost för publikintresset där Östgötaderbyna har blivit fantastiska publikmagneter med 8 124 åskådare i Norrköping och 7 804 i Linköping. Publiksnittet i serien landade i år på 1 091 åskådare per match. En ökning på cirka 35 procent från ifjol och den tredje bästa siffran sedan starten 1988.  

Därför var det extra roligt att se när guldet avgjordes just i Norrköping, med Hammarby som vinnare, inför ny storpublik (8 251) 

Vi kan också konstatera att det svenska landslaget är rankat bäst i världen efter sommarens VM-slutspel. Inget av det här är en slump. Det beror på många starka krafter som arbetat stenhårt, gemensamt och med ett tydligt mål, Sverige ska vara en av väldens främst fotbollsnationer.  

Som Sveriges största idrottssponsor ser vi vårt engagemang i fotbollen som långsiktigt. För att bibehålla den höga kvalitén och samtidigt fortsätta utveckla svensk fotboll krävs insatser på två plan. För det första måste vi fortsätta att investera i eliten.  

I samband med seriens sista matcher delade Svenska Spel ut årets Europabonus. Ett ekonomiskt tillskott till de tre föreningar som ska tävla på dubbla fronter nästa år och representera svensk fotboll i Europa.  

Om en vecka är det dessutom dags för prisutdelning i Aftonbladets tv-sända gala OBOS Damallsvenskans bästa. Svenskas Spel står bakom två av priserna och har i år kryddat äran med Hejapriset som innebär att vinnarna får ta emot medel att ge till initiativ som syftar till att utveckla fotbollen ytterligare. 

Årets genombrott 

Vi ser ofta en spelarens genombrott i OBOS Damallsvenskan som starten på en karriär, men resan börjar långt tidigare med toppar, dalar och oftast en förening som möjliggör och sporrar utvecklingen. Svenska Spel ger vinnaren medel att skänka till en klubb som bidragit till hennes utveckling och gjort henne redo för genombrottet på den stora scenen. 

Årets tränare 

Ingen tränare gör jobbet på egen hand. Bakom vinnaren av det här priset står alltid en stab som sällan får samma uppmärksamhet. Vinnaren får därför ta emot medel av Svenska Spel, som ska investeras i kollegorna. Behöver en assisterande tränare fortbildning? Behövs fler timmar för en deltidsanställd målvaktstränare? Kan fystränaren åka med på försäsongslägret? Eller behöver teamet bara komma i väg någon dag för teambuilding och förkovran. Vinnaren avgör själv hur hen vill investera pengarna i sin stab. 

Den andra delen som vi måste investera i är framtiden. Just nu bedrivs många projekt för att säkerställa att såväl ligorna som landslaget kan tävla på yppersta nivå även kommande år.  Projekten handlar om allt från certifiering av klubbar för att säkerställa att talangerna får bästa tänkbara förutsättningar, till Svenska Spels F19-serie. En liga där de talanger som ligger längst fram får ordentlig matchning och bästa förberedelse inför steget till livet som elitspelare. I helgen spelas finalerna. Umeå IK, BK Häcken, Hammarby IF och IF Brommapojkarna gör upp i semifinaler på fredag och match om tredjepris och final på söndagen. Matcherna sänds live i Expressen.

Tack för en fantastisk säsong! 

KAJSA NYLANDER

Hållbarhetschef Svenska Spel