Arbetsklimatet på Svenska Spel är trevligt och prestigelöst samtidigt som vi alltid levererar

Åsa Arvidsson är tonårsmamman som vid sidan av fritidsintressena löpning och dans jobbar som chef för TX-podden på Svenska Spel. Här berättar Åsa mer om hur en dag på jobbet ser ut, vilka möjligheter det finns att arbeta med utveckling och programmering på Svenska Spel och ger sina bästa tips till den som är intresserad av en karriär inom tech.

Hej Åsa, kan du berätta lite om dig själv, vem är Åsa Arvidsson?
Jag är uppvuxen i Stockholm och bor nu i Järfälla. Jag har två tonårsbarn som är 14 och 17 år gamla. Jag tycker mycket om träning, mest blir det löpning, och friluftsliv. Gillar också att dansa och går på danskurs en dag i veckan vilket är otroligt kul och ett bra komplement till löpträningen. På min semester tycker jag om att åka skidor på vintrarna och somrarna tillbringar jag helst i familjens sommarställe på Ingarö. Stugan på Ingarö är ett perfekt ställe att vara på för att varva ner och ladda om batterierna.

Vad jobbar du med på Svenska Spel?
Inom Plattform har vi delat in oss i ett antal poddar och jag jobbar som chef för TX-podden, där TX står för transaktion eftersom vårt transaktionssystem ingår i den podden. Jag har nyligen tillträtt som chef och har en delad ledarskapsroll tillsammans med en kollega.

Idén till det delade ledarskapet kommer av att vi vill hålla ihop alla som arbetar med transaktionssystemen i en och samma podd på cirka 30 personer. Att vara chef för hela podden skulle vara svårt att hinna med för en person och därför har vi uppdelningen där min kollega Jessica är teknisk Produktchef och ansvarar för våra leveranser och jag är Chef TX och främst ansvarar för personalfrågor. I praktiken innebär det att vi samarbetar väldigt tätt och stöttar varandra där det behövs.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
Jag brukar tycka om att vara ganska tidig på jobbet. Jag börjar dagen med att kolla om det har hänt något sedan dagen innan, om det har rapporterats några incidenter som vi behöver ta itu med, gå igenom mejl samt att förbereda dagens möten. Eftersom jag även är teamcoach för två team börjar vi därefter dagen med morgonmöten vid niotiden. Då går vi igenom vad alla arbetar med samt ser om det är något som behöver redas ut eller undersökas för att vi ska komma vidare. Efter mötet försöker jag ta itu med det som eventuellt har kommit upp som jag behöver göra något med.

En normal dag på jobbet har jag ofta ganska många möten, det kan vara planeringsmöten och retron med teamen, statusmöten för de olika projekt vi jobbar med eller arbetsmöten för att reda ut specifika frågor. I min chefsroll har jag också möten med Plattforms ledningsgrupp samt att vi försöker vika av en dag i veckan för strategiskt arbete och planering framåt för TX podden. Det är ett omväxlande och kul arbete!

Om man inte jobbar som Chef TX, vad finns det för andra möjligheter att jobba inom utveckling och programmering på Svenska Spel?
Det finns många möjligheter att jobba inom utveckling och programmering hos oss. Svenska Spel är lika mycket ett techbolag som vi är ett spelbolag. Tack vare att vi har större delen av vår utveckling inhouse finns det möjligheter på alla nivåer från frontend till backend fördelade på en mängd olika team med olika ansvarsområden.

Totalt är vi ca 350 personer som jobbar inom IT/tech på Svenska Spel. Majoriteten av oss sitter i Solna och Visby men vi har även ett kontor i Göteborg där vårt team som utvecklar vårt digitala spelansvarsverktyg sitter.

Hur har din resa på Svenska Spel sett ut och vad har du gjort innan?
Jag kom till Svenska Spel för cirka 2,5 år sedan som konsult och teknisk projektledare. Jag började då arbeta som Teamcoach för Apputvecklingsteamet.

Kort efter att jag börjat på Svenska Spel drog vi ihop ett nytt team inom Plattform som skulle hantera sessioner i samband med övergången till det nya externa system som upphandlades till blivande Sport & Casino och jag fick då vara Teamcoach även för det teamet.

För cirka ett år sedan gick jag helt över till Plattform som Teamcoach för tre av teamen varav två av dessa nu ingår i TX-podden som jag är chef för.

Har du några tips till den som är intresserad av en karriär inom tech?
Först och främst säger jag kör, att jobba inom tech är kul! Sen är det bra att skaffa sig en relevant utbildning av något slag. Det finns mängder av utbildningar och kurser att välja mellan. Tjejer Kodar är givetvis en bra början och ett perfekt första steg.

När det kommer till jobb skulle jag rekommendera att söka sig till ett bolag som har mycket egen utveckling. Då får du möjlighet att skapa dig en förståelse för hela teknikstacken samtidigt som du kan se och lära av olika typer av experter. Sen vill jag även poängtera att allt som har med tech att göra passar lika bra för tjejer som för killar. Var nyfiken och testa!

Du är också engagerad i Svenska Spels samarbete med Tjejer Kodar, varför stöttar Svenska Spel just Tjejer Kodar?
Svenska Spel är ett techbolag och just nu är techkompetens en bristvara. Samtidigt är könsfördelningen på de som faktiskt jobbar i branschen långt ifrån 50/50, vilket den borde vara. Här har vi ett ansvar och vi vill verkligen vara med och bidra till en förändring. Så vårt samarbete med Tjejer Kodar är en viktig del i det arbetet. Vi har stöttat Tjejer Kodar under flera år och det gör vi för att vi ser att det fungerar, bara under 2019 har drygt 130 personer provat på programmering tack vare våra initiativ. Under 2020 sponsrar vi deras Börja koda-kurs, en onlinebaserad prova på-kurs för den som vill prova på programmering helt gratis. Vi kommer dessutom släppa fler nyheter tillsammans med Tjejer Kodar under hösten så håll utkik!

Vad är det bästa med Svenska Spel?
Framförallt uppskattar jag arbetsklimatet på Svenska Spel. Det är trevligt och prestigelöst samtidigt som vi alltid levererar. Här finns även otroligt mycket teknisk kompetens och fantastiska kollegor som hjälper och stöttar varandra och tar stort ansvar för sina leveranser. Vi är bra på det vi gör helt enkelt!

Åsa Arvidsson

Jobbar som: Chef TX
Affärsområde:
IT
Jobbar i: Solna