Ordlista

Ekonomiska begrepp

Bruttospelintäkter Intäkter för alla spel och lotter under perioden, exklusive insatser för flerveckorsspel avseende framtida perioder.

Nettospelintäkter Bruttospelintäkter minus utbetalda vinster.

Nettoomsättning från spelverksamheten m.m. Nettospelintäkter minus provisioner till ombud samt övriga intäkter hänförliga till spelverksamheten.

Resultat per aktie Årets resultat dividerat med genomsnittligt antal utestående aktier.

Rörelsemarginal Rörelseresultat efter avskrivningar i procent av Totala intäkter.

Soliditet Eget kapital inklusive minoritet i procent av balansomslutningen.

Vinst (överskott) Vinsten är den del av Svenska Spels intäkter som återstår efter utbetalda spelvinster och avdragna kostnader för Svenska Spels administration. Riksdagen har beslutat att 500 MSEK av vinsten öronmärks för Riksidrottsförbundets satsning Idrottslyftet. Från överskottet av Penninglotten utbetalas en del till kulturändamål. Resterande del tillfaller statskassan.

Övriga begrepp

Affärspartners De restauranger och bingohallar som erbjuder spel på Vegas-automater i lokalen i partnerskap med Svenska Spel.

Corporate Social Responsibility (CSR) Ett koncept som innebär att företag frivilligt integrerar socialt och miljömässigt hänsynstagande i sin affärsverksamhet och i samverkan med sina intressenter. CSR kan delas upp i flera områden; Affärsetiskt ansvar, Miljöansvar, Socialt ansvar och Ekonomiskt ansvar (källa: EU-kommissionen).

Fördragsbrottsärende EG-fördraget (Rom-fördraget) trädde i kraft den 1 januari 1958. Det består av 314 artiklar och innehåller framför allt grundreglerna för den gemensamma marknaden. EU-kommissionen handlägger misstänkta brott mot fördraget, så kallade fördragsbrottsärenden.

Försiktighetsprincip Den försiktighetsprincip, som uttrycks i Svenska Spels uppdrag, innebär att Svenska Spel ska, vid introduktion av nya spel eller inträde på nya marknader, utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka risk för negativa sociala konsekvenser för konsumenterna och samhället.

Kanalisering Svenska Spel har ambitionen att i möjligaste mån styra över (kanalisera) en så stor del av svenskarnas spelande från de utlandsbaserade nätbolagen till Svenska Spels säkrare spelmiljö.

Nettomarknadsandelar Den totala kända svenska spelmarknaden i procent, baserad på spelbolagens sammanlagda nettospelintäkter.

Nettospelmarknad Den totala kända svenska spelmarknaden i kronor, baserad på spelbolagens sammanlagda nettospelintäkter.

Ombud De butikskedjor, varuhus, livsmedelsbutiker, bensinstationer etc. som enligt avtal tillhandahåller Svenska Spels spel och lotterier.

Provköp Svenska Spel anlitar extern leverantör som gör anonyma kundbesök hos ombud och affärspartners för att kontrollera att bestämmelserna kring åldersgränser och legitimationskontroll följs.

Rake Vid spel på kontantbord tar Svenska Spel ut en avgift (rake) för varje hand som spelas, för närvarande cirka 2,5 % av insatserna.

Spelkoll Spelkoll är en unik tjänst på svenskaspel.se som aktivt förebygger problemspelande genom att identifiera spelare som riskerar att få spelproblem i framtiden. Den som aktiverar Spelkoll får besked om eventuella förändringar i sitt spelbeteende.

Veckobudget Ett spelansvarsverktyg på svenskaspel.se som innebär att kunden själv måste sätta en gräns för hur mycket han eller hon vill föra över till sitt spelkonto varje vecka. Var gränsen går sätts helt och hållet av kunden själv.