Vi utbildar framtidens idrottsstjärnor

Varje år delar Svenska Spel i samarbete med Riksidrottsförbundet ut 75 elitidrottsstipendier à 50 000 kronor för att ge svenska toppidrottare bättre möjligheter att kombinera träning och högre studier. Det gör att några av våra mest lovande idrottare lättare kan få ihop livspusslet under idrottskarriären även i de sporter där framgångar inte betyder stora prispengar. I år passar vi dessutom på att utbilda våra talanger kring spelproblem och matchfixning.

Traditionsenligt får alla stipendiaterna komma upp på scen och bli hyllade på Idrottsgalan. Det sker en bra stund före direktsändningen och visas därmed inte i tv, men brukar vara ett uppskattat inslag och ett stort ögonblick för stipendiaterna.

I år passar vi dessutom på att hålla vår uppskattade utbildning kring spelproblem och matchfixning när stipendiaterna ändå är samlade i Stockholm. Johan Claesson från Riksidrottsförbundet håller i den, som så många gånger förr. Hans tjänst som samordnare mot matchfixning är finansierad av Svenska Spel.

För det finns tyvärr en trist koppling mellan elitidrottande och spelberoende. Framför allt är det fler manliga idrottare som hamnar i spelmissbruk, jämfört med ”vanliga” män. En studie från Centrum för psykiatriforskning ifjol visade att 11 procent av de manliga elitidrottare som svarade på deras enkät föll inom kategorin ”problemspelare”, att jämföra med ca 4% bland svenska män 18-40 år i stort.

Och som om det inte vore sorgligt nog i sig, så ökar det också risken för läggmatcher och matchfixning. Den som inte har ordning på sin ekonomi är en lätt måltavla för matchfixarna.”Ta” en utvisning eller släpp in ett billigt mål, tjäna en hacka och bli av med dina spelskulder för den här gången.

Dessa kopplingar har gjort att Svenska Spel de senaste åren intensifierat sin utbildningssatsning mot svensk elitidrott. Fokus ligger framför allt på de stora lagidrotter där vi är huvudsponsor, men det är inget som vi har behövt ”tvinga på” förbunden eller lagen. Tvärtom.

Senast i höstas, då vi genomförde utbildningar för de svenska elithandbollsklubbarna på både herr- och damsidan, så hördes röster från de äldre spelarna att ”det här hade man ju behövt höra när man var yngre”. Sagt och gjort, nu kommer årligen tjejerna och killarna i de U16- och U18-lag som är anmälda till ungdoms-SM i handboll att genomgå en webbutbildning om spelproblem och matchfixning.

Liknande insatser har gjorts för innebandyns ungdomslandslag och för olika fotbollslag på Gothia Cup. Vi fortsätter att titta på utbildningsbehovet under 2018 tillsammans med idrotten.

Information och utbildningar löser självklart inte allt, vi ska inte vara naiva på den punkten. Men för ett antal unga idrottare kan det förhoppningsvis bli den väckarklocka som gör att de tänker sig för och slipper problem senare i karriären. Och vi får också fler unga förebilder med kunskap om de viktiga frågorna spelberoende och matchfixning. Det är värt mycket.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel