Vi tillför ytterligare en halv miljon kronor för att få svenska folket i rörelse

Idrottsrörelsen har lidit ordentligt under pandemin. Jag har tidigare bloggat om en extrem nedgång av antalet idrottsaktiviteter och deltagartillfällen under förra året, och senast i dag läste jag en rapport från Riksidrottsförbundet som säger att aktivitetsgraden under pandemins första år sjönk mest hos ungdomar 13–25 år (59 procent). 

Det här är oroväckande siffror och tyvärr är det bara att konstatera att pandemin och dess effekter är ett folkhälsoproblem som vi kommer få leva med under väldigt lång tid om inte vi, hela samhället, sätter in alla resurser vi har för att lindra dem. 

På Svenska Spel gör vi vad vi kan. 

Jag är väldigt stolt över att kunna berätta att vi skjuter till ytterligare en halv miljon kronor till Rörelsefonden, som är en del av vårt och Riksidrottsförbundets gemensamma projekt Tillsammans för fler i rörelse. Det känns extra roligt eftersom det bara är en dag innan det stora Riksidrottsmötet äger rum, där svensk idrotts framtid ska diskuteras och beslutas. 

Att rörelse är viktigt håller nog de flesta med om. Vi behöver alla – barn, unga, vuxna och äldre – röra på oss för att må bra. Men trösklarna måste sänkas och idrottsrörelsens traditionella verksamhet måste utmanas för att få fler i rörelse. Det är där Rörelsefonden kommer in i bilden. 

Ur Rörelsefonden kan specialidrottsförbund söka medel till projekt som syftar just till att sätta svenska folket i rörelse. Sedan vi för några år sedan startade Rörelsefonden har vi på Svenska Spel bidragit till att pensionärer kan spela pingis, att Brottningsförbundet kan erbjuda funktionell träning också till personer som inte haft en tanke på att börja brottas, att utomhusbasketplaner runt om i hela landet rustas upp för att kunna bjuda in till spontanidrott, att Orienteringsförbundet får hela svenska folket att hitta ut i skogen och mycket mer. Tack vare de medel som vi delar ut genom Rörelsefonden har många av landets idrottsförbund kunnat erbjuda verksamhet till personer som de annars inte hade nått. Och det bästa av allt – många av dem som kommit i rörelse genom projekt som finansierats genom Rörelsefonden har också kunnat erbjudas plats i idrottsföreningarnas ordinarie verksamhet. Det gör mig stolt. 

På Idrottsgalan i januari delade vi ut tre miljoner kronor till sex olika projekt. Med det extra tillskottet på 500 000 kronor kommer vi kunna möjliggöra för ännu fler projekt som bidrar till att sänka trösklarna och på det sättet få fler människor i rörelse. Totalt har vi genom Rörelsefonden delat ut över 25 miljoner kronor till projekt som verkligen gör skillnad, och sedan vi drog igång Tillsammans för fler i rörelse 2017 har över 200 000 personer över hela landet kommit i rörelse. Det är fantastiskt! 

PATRIK HOFBAUER
Vd och koncernchef, Svenska Spel 

PS: Jag kan rekommendera att ta del av intervjuer med några av de förbund som fått medel ur Rörelsefonden, där de berättar om de projekt som de initierat för att få fler människor i rörelse. Jag blir stolt när jag hör dem berätta om alla innovativa projekt som har blivit verklighet tack vare Rörelsefonden. 

Svenska Tennisförbundet om Tennis på gatan och Kvarterstennis: https://youtu.be/v8lvqqUFy_s 

Svenska Basketbollförbundet om Nothing but net: https://youtu.be/tYUye18KUdE 

Svenska Innebandyförbundet om Innebandy + och Innebandy Flex: https://youtu.be/uoxSXbZj-EY  

Svenska Brottningsförbundet om Wresfit: https://youtu.be/Vdba_PmnO3I