Vi ska inte göra det enkelt för matchfixarna

Nu i helgen deltog Dan Korhonen, Svenska Spels chef för sportsbetting och spelsäkerhet, på en e-sportkonferens i Busan, Sydkorea. Han var inbjuden av International Esports Federation som gästexpert för att berätta om hur man kan motverka matchfixning.

Jag tycker det är intressant, för att det visar på flera saker: Dels att matchfixning är ett internationellt problem. Dels att matchfixarna ständigt söker sig till nya sporter och nya arenor. Och dessutom att Svenska Spel besitter tung och efterfrågad erfarenhet på matchfixningsområdet.

Man ska inte slå sig själv för bröstet, men som vd för Svenska Spel blev jag stolt när jag läste en intervju med kriminalkommissarie Fredrik Gårdare tidigare i sommar. Gårdare leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet och har flaggat för att kriminella nätverk skaffat sig förgreningar på flera nivåer inom svensk fotboll. Han vill att spelbolagen tar ett större ansvar gällande spelutbud och förebyggande arbete och lyfter fram Svenska Spel som ett positivt föredöme:

”Vi har Svenska Spel som är seriöst och försöker upptäcka och förebygga spelfusk. Sedan finns det andra spelbolag som skulle kunna bli bättre. Det kanske inte ska vara möjligt att spela på allt inom idrotten. Idag är det lite för lätt att manipulera situationer i matcher och tjäna pengar.”

Det kriminalkommissarie Fredrik Gårdare refererar till är spel på enskilda moment i en match, till exempel att man kan slå vad om en spelare ska få ett gult eller rött kort. Den typen av spel har vi på Svenska Spel valt bort, eftersom de är lätta att manipulera. Vi ska inte göra det enkelt för matchfixarna.

Spelbolagen och idrotten behöver varandra. Idrotten vinner på ett höjt intresset för matcherna när det går att spela på dem. Spelbolagen får en stor del av sina intäkter från sportspel. Det är en win/win. Därför är det också rimligt att vi lyssnar på varandra och samarbetar för att motverka fusk och kriminalitet.

Bara för en månad sedan tog vi ett tufft beslut att tills vidare stoppa allt spel på en hel serie, fotbollens Division 2 Södra Svealand. Den typen av beslut är inte roliga att fatta, men det är vårt ansvar att skydda kunderna mot misstänkt manipulerade spelobjekt och att skydda sporten mot kriminella element. I det här fallet hade vi en dialog med Fotbollförbundet och kom tillsammans fram till beslutet. När antalet misstänkta matcher var så pass många att intregriteten för hela serien kunde ifrågasättas, så såg vi ingen annan utväg.

Ska man vinna kampen mot matchfixning, så måste man våga fatta jobbiga beslut. Där kommer Svenska Spel aldrig att tveka.

PATRIK HOFBAUER
vd, Svenska Spel