Välkommet besked om Macolinkonventionen
I en debattartikel i Expressen meddelade finansmarknadsminister Niklas Wykman och socialminister Jakob Forssmed att regeringen planerar att snarast ansluta Sverige till Macolinkonventionen, en internationell överenskommelse som 2014 antogs av Europarådet. Konventionen syftar till att bekämpa manipulation, matchfixning och korruption inom idrott genom internationellt samarbete och informationsutbyte.
Att Sverige planerar att skriva under konventionen är ett mycket positivt besked och något vi på Svenska Spel ihärdigt har kämpat för ända sedan konventionen antogs. Det är ett viktigt och nödvändigt steg för att bekämpa den alltmer utbredda matchfixningen inom idrotten samt säkerställa idrottens integritet. Matchfixning är inte bara ett hot mot rent spel, det fungerar också som en katalysator för kriminalitet och penningtvätt.
Genom att ansluta sig till Macolinkonventionen kommer Sverige att helt integreras i det globala nätverket av länder som aktivt arbetar för att skydda idrotten från manipulation. Det internationella samarbetet är en viktig nyckel och genom informationsdelning över gränserna får vi tillgång till värdefulla insikter och verktyg som gör det svårare för kriminella att påverka idrottsevenemang.
Med konventionen följer tydliga beskrivningar av de strukturer och åtaganden som krävs av samtliga parter (idrotten, spelbolagen och myndigheter) för att säkerställa rätt strukturer och legala förutsättningar för ett effektivt samarbete mot korruption. Att etablera en nationell plattform som kan agera kraftfullt i kampen mot matchfixning är en mycket viktig del av konventionen.
2019 inrättade Spelinspektionen Rådet mot matchfixning, med representanter från polis- och åklagarväsendet, Regeringskansliet, idrottsrörelsen och spelbolag. Jag har tidigare skrivit om att rådet varit ineffektivt och fungerat mer som en diskussionsklubb än en insatsstyrka. Macolinkonventionen öppnar upp dörrar till ett mer effektivt samarbete mellan nyckelaktörerna.
Spelinspektionens roll är viktig. För att få en komplett bild behöver myndigheter, spelbolag och idrottsförbund dela relevant information sinsemellan. Spelinspektionen måste fungera som ett centraliserat nav för informationsutbyte samt ha kunskap att analysera inkommen speldata, detta är avgörande för att säkerställa en effektiv bekämpning av matchfixning. En anslutning till Macolinkonventionen kombinerat med ökade anslag i 2024 års statsbudget gör att jag har höga förväntningar på samarbetet framöver.
På Svenska Spel kommer vi att fortsätta ta vårt ansvar som det ledande spelbolaget i kampen mot matchfixning. Men ingen aktör kan ensam stoppa manipulationen av idrottsresultat. Alla goda krafter måste samverka om vi ska ha en chans att stoppa matchfixarna.
Målet måste vara en framtid där varje idrottsutövare och varje åskådare kan lita på att spelet är ärligt och avgörs utifrån bästa prestation. Anslutningen till Macolinkonventionen är ett betydelsefullt steg i arbetet med att skydda idrottens integritet för kommande generationer.
Patrik Hofbauer
Vd och koncernchef Svenska Spel