Valfrihet och trygghet är framtiden för Svenska Spel

Svenska Spels Lennart Käll tror på modernt spelutbud och vassa spelkollsverktyg.

”Vi ska inte begränsa våra kunders valfrihet, utan ge dem ett modernt spelutbud”, skriver Lennart Käll, VD för Svenska Spel. ”Istället ska vi fokusera på integrerade spelkollsverktyg som hjälper potentiella problemspelare att inte hamna i spelberoende.”

När vi nu med stormsteg närmar oss ett svenskt licenssystem för spelmarknaden, så får jag ibland frågan hur jag ser på Svenska Spels framtid. Mitt svar är enkelt: Jag ser ljust på Svenska Spels framtid. Jag ser tillväxt för företaget när vi får lika villkor. Och vi har en viktig funktion att fylla som garant och normgivande aktör inom branschen.

Hur menar jag?

Jo, all makt ligger hos kunden och på internet ligger nästa spelbolag bara ett klick bort. Saknas den produkt som kunden vill ha, så är det bara att gå vidare till nästa spelsajt. De flesta spelbolag är seriösa, men det finns också mindre seriösa aktörer. Det innebär att varje seriöst spelbolag måste ha ett modernt utbud som tilltalar dagens spelare för att finnas kvar på marknaden över tid.

Ett bolag kan vara hur ansvarstagande som helst – har man inte utbudet, så förlorar man kunder. Och förlorar man kunder, så förlorar man möjligheten att driva spelbranschen i rätt riktning. För vem bryr sig om ett företag som känns omodernt? Vilket inflytande har ett sådant bolag när det gäller framtidsfrågor kring hållbarhet och ansvar?

Det här är svaret på varför Svenska Spel ständigt måste se över sitt utbud. Vill vi fortsatta att vara relevanta för svenska folket och påverka branschen, så måste vi ge ännu bättre upplevelser i spelet, göra spelen roligare och erbjuda de nya spel som våra kunder efterfrågar – fast vi ska göra det på vårt sätt.

Som ett led i detta har vi bland annat ansökt om att få öppna nätcasino och erbjuda spel på e-sport och fantasy leagues. Vissa av de spel vi vill erbjuda (och vissa av de spel som vi redan har i vår portfölj) har en förhöjd risk för personer med anlag att utveckla spelberoende. De spelen ska förses med extra stöd för kunderna att ha koll på sitt spelande, marknadsföringen ska vara återhållsam och vi måste samarbeta med forskare och spelberoendeföreningar för att skapa en så trygg utformning av spelen som möjligt.

Fordonsbranschen kan vara en förebild när det gäller risktänkande. Cirka 3 000 svenskar råkar varje år ut för trafikolyckor. Det leder inte till krav på bilförbud. Istället utvecklar man bilbälten, krockkuddar, alkolås, låsningsfria bromsar, ser på hur man kan göra vägarna tryggare. Bilkörning kommer aldrig att vara helt riskfritt, men säkerheten ökar och får antalet olyckor att sjunka.

Det är den vägen jag ser att vi måste gå. Förutsatt att vi kan garantera en hög spelsäkerhet, så ska vi kunna erbjuda eftertraktade spel till våra kunder. Den stora majoriteten har inget problem med att kontrollera sitt spelande. Därför ska man inte begränsa kundernas valfrihet. Istället ska vi fokusera på smarta integrerade spelkollsverktyg som hjälper potentiella problemspelare att inte hamna i ett spelberoende.

Det finns ingen motsättning mellan ett stort spelutbud och ett stort ansvarstagande. Tvärtom: Framtiden tillhör de spelbolag som ger sina kunder den bästa spelupplevelsen. Och för mig är det en bra spelupplevelse när det både är roligt, fängslande – och tryggt! Det innebär att framtiden ser mycket ljus ut för Svenska Spel.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel