På Idrottsgalan i januari delades Elitidrottsstipendiet ut.

Tillsammans med Riksidrottsförbundet tar vi ansvar för att idrottstalanger ska lyckas på fler plan

Att kombinera studier med elitidrottande är inte alltid så enkelt, det vet jag av egen erfarenhet. Det kan vara svårt att hitta balansen mellan träningar, tävlingar, föreläsningar och tentor. Dessutom är det ofta en utmaning att få ekonomin att gå ihop. Därför delar Svenska Spel tillsammans med Riksidrottsförbundet sedan 1980 ut ett Elitidrottsstipendium till aktiva elitidrottare som kombinerar sin idrottssatsning med studier på minst halvfart, med syfte att underlätta deras vardag. Nu har vi presenterat årets 60 stipendiater.

Jag minns själv hur det var när jag i min ungdom kombinerade min ishockeysatsning med studier. Det var inte helt enkelt, men att studera samtidigt som jag spelade hockey var en självklarhet för att jag skulle ha något att falla tillbaka på den dag som jag lade skridskorna på hyllan. Jag hade fördelen att vi tränade ganska sent på eftermiddagarna och att jag kunde nyttja dagarna till att plugga, men att hitta den tiden är inte lika lätt för alla.

Eftersom jag själv vet hur svår kombinationen är imponeras jag över hur många av våra främsta svenska idrottare lyckas kombinera sin elitidrottssatsning med studier. Därför känns det som vanligt roligt att vi på Svenska Spel kan vara med och göra vardagen lite enklare för några av våra studerande idrottsstjärnor. Totalt är det 50 000 kronor som varje stipendiat får, och många använder pengarna till att betala för träningsläger, åka på tävlingsresor eller att faktiskt betala hyran. För de flesta av stipendiaterna är det här helt avgörande pengar för att de ska kunna fortsätta sin satsning mot den yttersta eliten. Och faktum är att många av dem redan är där. Förra året hade vi stipendiater som tog VM-medaljer, hade siktet inställt mot OS och således redan var bland de bästa i världen i sina idrotter. Och tack vare vårt stöd hade de möjlighet att lägga de sista pusselbitarna som är så viktiga för att få satsningen att ge frukt.

Talangutveckling är otroligt viktigt för oss på Svenska Spel och något som vi prioriterar i alla våra samarbeten med idrotten. Men det gäller också att ge förutsättningar för talangerna att lyckas på flera plan, och där är Elitidrottsstipendiet en väldigt viktig och värdefull del. Jag är stolt över det ansvar som vi och Riksidrottsförbundet tar för de som inte bara vill lyckas på planen, utan också i skolan.

Läs mer om årets Elitidrottsstipendium.

Hela listan över årets stipendiater.

PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef, Svenska Spel