Tillsammans har vi fått fler i rörelse i sommar

Det har varit en fullspäckad idrottssommar. Ishockey-VM, Fotbolls-EM och OS bidrog till en av de mest mästerskapsintensiva somrarna på många år. Men det är inte bara på de stora arenorna som det varit full aktivitet. Idrottsglädje har det funnits gott om runt om i hela landet – bland annat tack vare vårt och Riksidrottsförbundets gemensamma arbete med Tillsammans för fler i rörelse.

Vid det här laget vet många av er som läser bloggen vad Tillsammans för fler i rörelse är. Projektet består av två delar: dels sponsringsavtal med över 60 specialidrottsförbund där vi är med och bidrar till att få fler fysiskt aktiva och motverka en stillasittande livsstil. Dels Rörelsefonden ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för projektidéer som sänker trösklarna för barn, unga, vuxna och äldre att röra på sig. Vi är enormt stolta över Tillsammans för fler i rörelse eftersom det är en satsning som verkligen gör skillnad.

Under sommaren har vi bidragit till att tusentals barn och ungdomar, vuxna och äldre kunnat testa flera olika idrotter. Till exempel arrangerades prova-på-träningar i beachvolley under SM på Tylösand. Alla välkomnades att testa konceptet Urban Volley. Det är en ny spelform som fått medel ur Rörelsefonden och som gör volleybollen mer tillgänglig då den kan utövas såväl på skolgården som på asfaltsplanen, stranden, i parken, inomhushallen eller i trädgården. Instruktörer var SM-guldmedaljörerna David Åhman och Jonathan Hellvig. Jonathan är också en av våra Elitidrottsstipendiater.

På basketplaner runt om i hela landet har det i sommar anordnats 75 ledarledda baskettimmar  och det har spelats basket i över 3 000 timmar. Detta som en del i Basketbollförbundets satsning Nothing but net, som med hjälp av medel ur Rörelsefonden bidragit till nya korgnät på utomhusplaner runt om i landet. 40 föreningar från norr till söder var med i projektet och 96 utomhusbasketplaner aktiverades.

I maj började Triathlonförbundet bedriva projektet Try Triathlon med syfte att sprida rörelse- och träningsglädje samt att erbjuda fler att testa kombinationen löpning, cykling och simning. Trösklarna har sänkts ordentligt, bland annat genom att göra sträckorna mycket kortare än vanligt, allt för att det inte ska finnas några större hinder för att testa. Sommarens tillfällen har alla varit väldigt uppskattade, såväl av deltagare som förbipasserande. Ett bra kvitto på det är att många åskådare kommit tillbaka för att själva testa hur det är att springa, cykla och simma.

Det här är tre exempel på aktiviteter som arrangerats i sommar och initiativen för att få fler i rörelse fortsätter hela hösten. Till exempel kommer Friidrottsförbundet erbjuda publiken på Finnkampen nu i helgen att testa Run all around, ett annat projekt som fått medel ur Rörelsefonden.

Och den 15 september genomförs årets i särklass största motionslopp, Skoljoggen som för 39:e gången arrangeras av Skolidrottsförbundet och som vi, genom Tillsammans för fler i rörelse, är med och stöttar. Då kommer hundratusentals skolungdomar ge sig ut i skogen, på vägarna och på löparbanorna och alla elever, från förskoleklass till årskurs tre på gymnasiet, deltar på sina egna villkor.

Det är mycket av vad Tillsammans för fler i rörelse handlar om. Det ska vara enkelt att upptäcka och uppleva glädjen i att röra på sig. Det ska inte krävas förkunskaper och alla ska få delta för att det är roligt. Vi vill att rörelse ska vara till glädje för alla och genom Tillsammans för fler i rörelse är vi med och bidrar till just det. Det gör mig väldigt stolt.

PATRIK HOFBAUER
Vd och koncernchef, Svenska Spel

Foto: Robert Boman