Tillsammans för en mer inkluderande e-sport

Förra helgen samlade vi och Svenska Elitserien i CS:GO flera av de främsta Counter-Strike-lagen i Sverige. Vi på Svenska Spel ser en enorm potential i e-sport och med över 600 000 tittare varje dag är e-sporten något som engagerar en stor del av svenska folket. Tillsammans diskuterade vi e-sportens många möjligheter och dess utmaningar. Bland andra föreläste min kollega Dan Korhonen, chef för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel, om vårt gemensamma arbete för att motverka matchfixning. Det är en mycket viktig fråga för såväl sporten som spelbolagen.

Under helgen talade även gamingprofilen Melika Zakariae om de sexuella trakasserier och kränkningar som många kvinnor upplever online i dag. Jag tror och hoppas att Melikas erfarenheter tydliggjorde för alla på plats att det behövs en förändring och att vi tillsammans måste arbeta för ett bättre klimat online.

Det är avgörande att stjärnorna inom e-sporten, som i många fall är lika stora förebilder som de traditionella idrottsstjärnorna, tar sitt ansvar för att förbättra attityderna online. Hur de väljer att uttrycka sig och agera sätter tonen för alla de spelare som strävar efter att en dag också tillhöra den svenska eliten inom e-sport. Att vi i helgen kunde samla spelarna i Sveriges största e-sportliga för att påminna dem om vilka förebilder de är för alla unga utövare runt om i Sverige, är ett viktigt steg för att skapa en förändring.

Även bristen på ledare inom e-sporten diskuterades. Jag vill därför passa på att påminna alla föräldrar om vår roll och vikten av att vi engagerar oss i våra barns intressen, oavsett om det är ishockey eller e-sport. Vi har alla ett ansvar i att skapa en inkluderande sportvärld, såväl online som offline.

E-sport är världens snabbast växande sport och det största intresset för en hel generation svenskar. Som huvudsponsor till Svenska Elitserien i CS:GO är vi stolta över att vara med och ta tillvara på möjligheterna inom sporten och även hantera utmaningarna tillsammans.

PATRIK HOFBAUER
Vd och koncernchef, Svenska Spel