Tack svensk handboll för ett långt och framgångsrikt samarbete

I mer än två decennier har Svenska Spel varit huvudsponsor till svensk handboll. Mycket har hänt under åren, och nu när vi om någon vecka avslutar ett mycket långt och framgångsrikt samarbete kan vi se tillbaka på en gemensam resa som tagit svensk handboll till nya nivåer.

Under de här åren har vi tillsammans utvecklat såväl barn- och ungdomshandbollen som elithandbollen genom vårt samarbete med förbundet, landslagen och lagen i de båda högstaligorna SHE och Handbollsligan.

Vi har tillsammans med svensk handboll jobbat för jämställdhet. Oavsett om man är kvinna eller man, flicka eller pojke, så ska förutsättningarna att utöva sin idrott självklart vara de samma. Svensk handboll har kommit långt i det arbetet och är i dag en i stort sett jämställd idrott.

Ett konkret exempel på hur Svenska Spel har bidragit är att vi aktivt skjutit till ekonomiska resurser så att samtliga matcher i SHE, den högsta damligan i Sverige, går att se live på tv. Det har så klart bidragit till ett ökat intresse och lyft den svenska damhandbollen och ökat jämlikheten.

Appen Gameday är ett annat bra exempel på hur vi satsat tillsammans och jobbat tätt och intensivt för att öka intresset för både klubb- och landslagshandboll.

Digitaliseringsarbetet vi gjort tillsammans har skapat unika förutsättningar för fansen att komma riktig nära handbollslandslagen och sina favoritlag i Handbollsligan och SHE. Under de senaste mästerskapen kom fansen till och med hela vägen in på landslagsspelarnas hotellrum. I vår Heja-studio gjorde vi exklusiva intervjuer med spelarna direkt från hotellrummen, och kom på så sätt in i en miljö dit ingen media hade tillgång. Det här är ett exempel på hur vi som sponsor har kunnat erbjuda fansen och våra kunder unikt material vilket vi märkt varit väldigt uppskattat.

Vi har jobbat med rent spel ur flera olika aspekter. Samtliga lag i Handbollsligan och SHE har genomgått spelansvars- och matchfixningsutbildningar och vi har jobbat för en sund spelarkultur, både på och utanför planen.

Under vårt långa samarbete har Sverige stått som värd för flera internationella mästerskap och det är med stolthet vi kan konstatera att Sverige inte bara är en handbollsnation av världsklass på planen, utan också kan arrangera mästerskap på ett sätt som få andra.

Som sagt, vårt samarbete med svensk handboll sträcker sig decennier tillbaka – vi var med redan under gulderan på 1990-talet. Vi har tillsammans med svensk handboll upplevt stora framgångar för landslagen med medaljer för både herr- och damlandslaget i de stora mästerskapen EM, VM och OS. Vi har även fått uppleva massor av fantastiska SM-finaler inför entusiastisk publik på fullsatta läktare. Att vi nu har en ny generation spelare som verkligen tar för sig är väldigt glädjande, och att vi fick möjligheten att kröna vårt fina samarbete med ett VM-silver för herrlandslaget är fantastiskt.

Jag vill rikta ett stort tack till Svenska Handbollförbundet, Svenska Handbollslandslaget AB och Svensk Elithandboll med Stefan Lövgren och Peter Gentzel i spetsen. Det har varit en ynnest att samarbeta med er och jag är stolt över allt bra vi gjort under de här åren. Svensk handboll går en fortsatt mycket spännande framtidtill mötes.

PATRIK HOFBAUER
Vd och koncernchef, Svenska Spel