T.f. vd Marie Loob om delårsrapporten: ”Svenska Spel står stadigt i ifrågasatt bransch”

Svenska Spel vill att spelbranschen tar krafttag mot matchfixning

Marie Loob, t f vd, Svenska Spel: ”Jag är stolt över att Svenska Spel lyckas hålla sina marknadspositioner så väl, trots den stora omställning vi genomgår. Men spelbranschens dåliga anseende oroar. En av de saker som definitivt påverkar branschens rykte negativt är matchfixning. Vi uppmanar fler spelbolag att sanera sitt spelutbud från objekt som är lätta att manipulera.”

Det senaste kvartalet visar på succé för våra sportspel under fotbolls-VM, vi överträffade målen för både försäljning och kundrekrytering och tillväxten i mobilen är fortsatt stark. Vi ser dock ett fortsatt tapp på värdeautomaterna Vegas, ned 20 procent jämfört med samma period förra året, vilket är främsta orsaken till att nettospelintäkterna
landar 2,3 procent lägre än Q3 2017. 

Jag har i tidigare bloggposter berättat om den stora omställning som Svenska Spel nu genomgår. För att möta det konkurrensrättsliga regelverket efter nyår, så delar vi upp hela vår verksamhet och separerar våra IT-system. I praktiken är det Svenska Spels största IT-projekt någonsin.

Därför är jag stolt över att vi lyckas hålla våra marknadspositioner så väl, trots den enorma transformation som vi genomför i bakgrunden. Hög kundnöjdhet och överlägset bäst image av spelbolagen är vi mycket stolta över.

Under kvartalet beslutade vi att investera ytterligare drygt 30 miljoner kronor i forskning om spelberoende. Det är en ung forskningsdisciplin som behöver mycket stöd och med forskningens hjälp hoppas vi att spelbranschen ska kunna få fram ännu effektivare åtgärder för att motverka spelberoende. Vårt avtal med Forskningsrådet förlängs nu till år 2022 och vi ger även fortsatt stöd till Sveriges enda professur i spelberoende vid Lunds universitet.

Det känns positivt. Samtidigt ser jag med oro på den tydliga nedåtgående trenden när det gäller hela spelbranschens image och anseende. Den massiva reklamen från vår bransch ger kanske kortsiktiga vinster, men skadar långsiktigt spelbranschens anseende och det är inte bra för någon.

En av de saker som definitivt påverkar branschens rykte negativt är matchfixning. Spelbolagen behöver vara en del av lösningen, inte en del av problemet och det är därför som vi på Svenska Spel inte erbjuder spel på ungdomsmatcher, lägre divisioner med låg grad av kontroll eller lättmanipulerade speltyper (som till exempel spel på röda kort eller första inkast). Det gör vi både för att skydda våra kunder och för att skydda svensk idrott.

Under kvartalet dömdes en 18- och en 19-åring som i sin tur hade mutat en 15-åring för att göra en läggmatch. Sportbladet rapporterade i dagarna ingående om hur det gick till och alla detaljer där stärker oss i uppfattningen om att det är fullständigt ansvarslöst att erbjuda spel på ungdomsidrott. Vi uppmanar nu fler spelbolag att på allvar ansluta sig till kampen mot matchfixning genom att självmant sanera sitt spelutbud från objekt som är lätta att manipulera.

Att skydda svensk idrott och sunt spelande måste vara viktigare än att kortsiktigt maximera intäkterna.
Vi kan inte räkna med att anseendet för spelbranschen höjs så länge branschen inte klarar av att fatta den typen av tuffa, men moraliskt riktiga beslut.

MARIE LOOB
t f vd, Svenska Spel