Svenska Spels VD om Eurovision 2017: ”Kan inte låta bli att titta!”

Lennart Käll om Eurovision Song Contest

Svenska Spels VD Lennart Käll om Eurovision Song Contest: ”Även om jag är mer inne på klassisk rock, så kan jag inte låta bli att titta. I närtid är det särskilt Måns Zelmerlöws seger som etsat sig fast. Jag tyckte att hans sång och show var helt fantastiska!”


Jag ska verkligen inte påstå att jag är någon stor Eurovision-kännare. Om man är mer förtjust i klassisk rock, så har man oftast inte så mycket att hämta i Eurovision Song Contest. Men jag vaknar upp när det blir finaler och kan inte låta bli att titta! Det är ett evenemang som samlar stora delar av svenska folket, en gemensam upplevelse.

Jag minns både Abbas och Carolas vinster extremt väl. Det var stort på den tiden att Sverige överhuvudtaget kunde vinna tävlingen och man kände en stolthet (till skillnad från när jag såg Göran Fristorp och Clabbe af Geijerstam sjunga ”Dina bröst är som svalor som häckar”…)  Nu har vi ju på senare år blivit bortskämda med bra placeringar och i närtid är det särskilt Måns Zelmerlöws seger som etsat sig fast. Jag tyckte att hans sång och show var helt fantastiska!

Sedan många år tillbaka erbjuder Svenska Spel möjligheten att spela på Eurovision. Vi vet att våra kunder uppskattar att kunna satsa en slant på sin favoritartist, jag skulle till och med säga att det är en del av upplevelsen för många som tittar på Eurovision-finalen.

Spel på Eurovision Song Contest är faktiskt ett av de få undantag där Svenska Spel tillåts erbjuda sina kunder vadhållning på annat än sport. Här har våra utlandsbaserade konkurrenter av tradition haft en helt annan frihet. Men om spelutredningens förslag går igenom, så kommer även Svenska Spel snart att kunna erbjuda spel på fler objekt utanför sportens värld. Det ser jag verkligen fram emot. Som hela svenska folkets spelbolag, så vill Svenska Spel kunna erbjuda alla en underhållande spelupplevelse, även de som är ointresserade av sport.

Samtidigt kommer vi alltid att sätta spelsäkerheten i första hand! Även när det gäller icke-sport, så måste vi vara säkra på att resultatet inte lätt kan manipuleras. Spelar du hos Svenska Spel, så ska du kunna lita på att allt går schysst till.

Vi har t ex redan idag tillstånd att erbjuda spel på svenska Melodifestivalen, men har sedan några år tillbaka valt bort det då vi där saknar tillräckligt stor insyn i säkerheten kring röstningsförfarandet.

Jag är också stolt över att vi inom Svenska Spel har oddssättare med expertis även på musikområdet! Passade på att fråga en av dem hur man resonerar kring oddssättning på den här typen av evenemang, och han betonade att det finns massor av historisk statistik att ta hänsyn till: Vilka länder brukar gå bra, vilken typ av låtar, när låten kommer i startfältet, vilka länder brukar rösta på varandra. Sedan tittar man i detta fall också extra mycket på trender på Internet – vilka låtar verkar ta för sig där?

Han tipsade även om att det just i Eurovision-sammanhang kan vara extra klokt att satsa på livespel. Det kan vara enorm skillnad mellan hur framförandet verkar på Spotify eller Youtube och hur det ser ut – och låter – på scen!

Lördagens storfavorit är Italien. När jag senast tittade i veckan stod Francesco Gabbianis ”Occidentali’s Karma” i oddset 2,50. Det är lågt, men verkar rättvist. Förutom en omtalad dansande apa (!) på scen så har Gabbiana en glad och härlig låt.

Men även Robin Bengtsson ligger bra till, liksom Portugal med Salvador Sobral och hans låt ”Amar Pelos Dois”.

Jag har ännu inte gjort mitt ”val”, ofta är det ju så att låtarna växer med tiden och att scenframträdandet avgör. Men räkna med att jag kommer att sitta klistrad framför sändningen på lördag. Det är klart att man vill vara med om festen. Och även om vi inte får rösta på eget land, så kan vi ju alltid satsa på Sverige och förenas i ett HEJA SVERIGE!

Som vi brukar säga på Svenska Spel: Vi älskar när Sverige vinner!

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel