Svenska Spels mångmiljonsatsning sätter Sverige i rörelse

Framåtfonden från Svenska Spel sätter svenskar i rörelse

”Hitta ut” är ett Pokemon Go-inspirerat projekt från orienteringsförbundet som ska stimulera barn och familjer att ta sig ut i skog och mark. Det är ett av de initiativ för rörelse som fått medel från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets storsatsning Framåtfonden.

Hjärnforskaren Anders Hansens Sommar-program var ett av de mest uppmärksammade på hela året. Han berättade inte om personliga upplevelser, utan delade istället med sig av sin kunskap och förklarade att rörelse är livsviktigt! Fysisk aktivitet är det starkaste skyddet och den bästa medicinen mot depression. Rörelse gör oss mer kreativa och stresståliga. Vi mår bättre och vi lever längre. Hjärnan vill ha fysisk aktivitet, sömn och sociala relationer.

Samtidigt kommer larmrapporter om att barn rör sig allt mindre. I våras rapporterade Centrum för idrottsforskning om att Idrottsrörelsen tappar de yngre barnen och framför allt pojkarna i gruppen 7-12 år. Fysisk rörelse behöver såklart inte ske i föreningsregi, men som utredaren Johan R Norberg sa i en intervju med Dagens Nyheter: ”Vi pratar om pojkar 7–12 år. Det är inte den gruppen man hittar på gym.”

Därför känns vår och Riksidrottsförbundets mångmiljonsatsning Framåtfonden bara allt viktigare. Här stöttar vi projekt som får människor i alla åldrar att röra på sig lite mer. Sedan starten 2017 uppskattar vi nu att fler än 100 000 barn, ungdomar, vuxna och pensionärer har kommit i rörelse genom aktiviteter som fått medel från Framåtfonden.

Bland de nya projekt som beviljats medel hittar vi bland annat Gåfotboll från Fotbollsförbundet, Skateboardförbundets satsning Family On Board som syftar till att få familjer att röra på sig tillsammans inom skateboard-kulturen och Golf- och Bowlingförbundets gemensamma satsning på rehabilitering av personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning.

Totalt satsar vi 8,4 miljoner kronor på Framåtfonden i år. Det känns som en god investering. Ytterst är det svenska folket som äger Svenska Spel – det förpliktigar oss till samhällsengagemang. Jag är stolt över att vi är med och bidrar till att få fler svenskar i rörelse.

PATRIK HOFBAUER
vd, Svenska Spel