Svenska Spel skapar växtkraft för damfotbollen

Svenska Spel storsponsor bakom svensk damfotboll

Jonna Andersson och Hedvig Lindahl var givna i truppen till VM i Frankrike. I fjol tecknade Svenska Spel ett sponsringsavtal med Elitfotboll Dam som sträcker sig fram till 2023 och är värt 145 miljoner kronor. Avtalet gör att svensk damfotboll kan fortsätta att utvecklas under lång tid.

I går presenterades damernas trupp till VM i Frankrike. Sverige går in i turneringen mot Chile den 11 juni och jag anar att stora delar av svenska folket kommer att vara bänkade framför teven då. Det blir alltid ett enormt intresse under mästerskapen. Men intresset för damfotbollen växer även bortom de stora turneringarna.

Så sent som förra veckan talade jag på en konferens som Elitfotboll Dam arrangerade. Konferensen handlade om damfotbollens ökade kommersiella värde. Själv var jag där för att berätta om det långa, omfattande sponsringsavtal som Svenska Spel tecknade med Elitfotboll Dam ifjol. Det sträcker sig fram till 2023 och är värt 145 miljoner kronor, en ökning med 60 procent sedan förra avtalet. Vi har gjort en affärsmässig bedömning av damfotbollens långsiktiga marknadsvärde. Vi ser att något håller på att hända på allvar.

Konfererensen tog upp flera tydliga positiva tecken. Upplevelseinstitutet presenterade till exempel en undersökning som visade att andelen i åldersgruppen 15-29 år som är intresserade av damallsvenskan i fotboll gått från 6 till 28 procent på bara fem år (2014-2018). Imponerande siffror.

Jag tror alla har märkt att mediabevakningen av damfotbollen är en helt annan idag och att det självklart är något som driver på utvecklingen. SVT-sporten redovisade statistik kring sin satsning på jämställd sportbevakning. 2015 handlade 25 procent av sportsändningarna om damidrott, 2018 var siffran 45 procent. Den nya exponeringen ökade tittarnas intresse för damidrotten, samtidigt som det inte blev tittartapp inom någon målgrupp. Satsningen gjorde dessutom så att antalet kvinnor som följer SVT Sport i sociala medier ökade kraftigt.

Med Svenska Spels nya avtal i ryggen kan nu den största damidrotten fortsätta att växa bortom detta mästerskap. Och bortom nästa…och nästa… 145-miljonersavtalet med svensk damfotboll ska bland annat användas till spelar- och ledarutveckling för yngre tjejer , så att de kan växa som förebilder och stjärnor inom sporten. Genom vårt stöd kan man också fortsätta med den rikstäckande juniorserien för F19, utöka satsningen på Damallsvenskan TV och stärka klubbarnas organisationer.

Det tar tid att ändra på strukturer. När Svenska Spel går in i ett sponsorskap, så handlar det alltid om en mångårig investering för oss. Vi satsar helhjärtat på det vi tror starkt på och är med ”våra” idrotter i många år, i både med- och motgång.

Vi tror inte på kortsiktiga insatser, på att sponsra ett år eller två för att sedan gå vidare till någon annan sport eller liga som är i ropet. Det är inte så man bygger en stark svensk idrottsrörelse, det är inte så man skapar morgondagens stjärnor. Och idrotten är viktig för samhället. Därför är det långsiktighet som gäller för Svenska Spel.

PATRIK HOFBAUER
vd, Svenska Spel