Svenska Spel 2016: Mobilt ökar kraftigt, resultatet har stärkts

Lennart Käll om Svenska Spels årsrapport för 2016: ”Vårt resultat ökar samtidigt som kundnöjdheten är hög och spelansvarsverktygen håller måttet. Vi ska fortsätta att utveckla upplevelsen för våra kunder och fokuset ligger på tillväxt – men det ska ske med sunda intäkter.”

Svenska Spel avslutar helåret 2016 godkänt. Jämfört med 2015 ökade vårt resultat med 1,3 procent, och det innebär att vi i år kommer att överlämna drygt 4,8 miljarder kronor (4 866 MSEK) till statskassan.

Läs hela bokslutskommunikén här

För oss är det viktigt att tillväxten bygger på sunda intäkter. Det var därför glädjande att en stor oberoende utvärdering av våra spelansvarsverktyg i höstas visade att de har avsedd effekt. Utmaningen är nu att få ännu fler kunder att använda verktygen.

Det är också viktigt för framtiden att Sverige äntligen har fått en professur i spelberoendeforskning, en tjänst som delfinansierats av Svenska Spel. För att veta var vi i spelbranschen ska sätta in preventiva åtgärder och hur de ska utformas för bästa effekt, så behöver vi ha tillgång till aktuell och gedigen forskning på området.

Ett tydligt tecken i tiden är att försäljningen via mobila enheter ökade med hela 57 procent under 2016. Vi har lagt stort fokus under året på att skapa en bättre spelupplevelse för våra mobila kunder.

Något annat som sticker ut under året är det ökade intresset för Eurojackpot. Under 2016 nådde produkten nära 400 miljoner kronor i nettospelintäkter, en ökning med 34 procent jämfört med 2015.

Vår index för kundnöjdhet, NKI, ligger på 68 – en hög nivå! Mest nöjda är sportspelarna och de mer frekventa kunderna.

Sammanfattningsvis kan jag säga att vi har en stark marknadsposition, nöjda kunder och ett högt förtroende hos svenska folket. Det gör att Svenska Spel står väl rustat inför framtiden.

Vi ska fortsätta att utveckla upplevelsen för våra kunder och fokus ligger på tillväxt, men det ska ske med sunda intäkter. Det är därför som vi i samtalen med spellicensutredaren Håkan Hallstedt har betonat vikten av spelansvar på en kommande licensmarknad. För som vi brukar säga: Spel ska vara till glädje för alla!

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel

Läs hela bokslutskommunikén här

 

 

2 Kommentarer
 1. Karina
  Karina says:

  MYCKET intressanta siffror! Speciellt siffrorna om Eurojackpot. Skattar man på vinsten på svenska spel? Alltså blir inte det att betala skatt till sig själva eftersom staten får in pengarna ändå? Eller är det olika korgar så att säga?

  • Jerker Nilsson
   Jerker Nilsson says:

   Hej Karina!

   Nej, du har helt rätt i ditt antagande – man behöver inte skatta på vinster från Svenska Spel.

   Med vänlig hälsning,
   Jerker Nilsson, kommunikatör Svenska Spel

Kommentering är stängd.