”Sportsvenska för invandrare” blev en succé

Hur skulle en bok med sportsvenska för invandrare tas emot av SFI-lärarna? Eleverna? Vi var oroliga från Svenska Spels sida – här gav vi oss ut på okänd mark och vi visste inte säkert hur det skulle landa. Men nu vet vi. Det blev succé.

Det har nu gått några veckor sedan jag var med och lanserade läroboken Sportsvenska för invandrare på en svensklektion för nyanlända i Kista, utanför Stockholm. Det blev en lektion som jag sent kommer att glömma.

Frågorna inför lanseringen var många. Skulle boken hålla måttet? Fungerar den rent pedagogiskt i klassrummen? Vad skulle lärarna säga? Och framför allt: Hur skulle den mottas av eleverna?

Som tur var rätades frågetecknen ut så fort lektionen drog igång. Mottagandet av boken blev fantastiskt. Här satt alltså människor med olika bakgrund och studievana och fullkomligt sög åt sig innehållet. Lektionen visade – precis som vi trott och hoppats – att den tydliga sportkopplingen gjorde inlärningen både roligare och mer relevant.

Flera elever kom efter lektionen fram och tackade för boken. En av dem gav ett ganska bra exempel på hur boken hjälpt honom att ta till sig det nya språket. På knackig svenska uttryckte han: ”Förut visste jag vad vattenpipa var, nu vet jag vad visselpipa är!”

Det varma mottagande av boken gjorde att vi i förra veckan kontaktade samtliga våra gräsrotsanslutna föreningar och erbjöd dem möjlighet att beställa den. Tanken är att den ska kunna vara till hjälp i deras verksamheter när de vill inkludera nya föreningsmedlemmar som kämpar med att lära sig svenska.

Beställningarna har hur som helst redan börjat strömma in, från skolor, bibliotek och föreningar som genom medierapporteringen fått upp ögonen för den litet annorlunda läroboken. Vi tryckte först Sportsvenska för invandrare i en upplaga av 1 000 exemplar. En andra upplaga är redan på gång. Det lutar nu åt att vi behöver trycka upp 10 000 exemplar till! Och fortsätter det såhär kommer vi att behöva trycka ännu en upplaga så småningom.

Om vår lilla insats kan bidra till att underlätta mötet mellan människor med olika bakgrund, så är det något jag både blir glad och stolt över.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel