Spelproblem bland idrottare skapar en ond cirkel

En färsk studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet visar att spel om pengar är en del av vardagen för många manliga elitidrottare. Inget konstigt med det. Det är personer som lever nära sporten och som ofta har bra koll på lag och utövare inom sin idrott.

Men det är inte helt oproblematiskt. En tidigare studie gjord 2017 visade att 11 procent av de manliga elitidrottarna faller inom kategorin ”problemspelare” (att jämföra med ca 4 procent bland svenska män 18-40 år generellt). Det kan lätt bli en ond cirkel. Problemspelande leder ofta till skulder. Skulder gör spelarna utsatta för närmanden från kriminella kretsar. Risken för matchfixning ökar.

Som Sveriges största idrottssponsor och ledande spelbolag, så menar jag att Svenska Spel har ett naturligt ansvar att motverka detta. Det är därför vi i samarbete med de stora förbunden och Riksidrottsförbundet utbildar dagens och morgondagens elitspelare, så att de tidigare kan se varningstecknen. Både hos sig själva och lagkamraterna.

Idrottarna ska veta vart man vänder sig om man själv eller någon lagkamrat är på väg in i ett spelberoende. De ska veta vilka verktyg man kan använda för att hålla koll på sitt eget spelande och hur man bör agera om man kontaktas av en matchfixare etc.

Det här är ett långsiktigt arbete som pågått under flera år. Svenska Spel hjälper till att finansiera en tjänst på Riksidrottsförbundet och en på Svensk Elitfotboll för att få ut utbildningarna i klubbar och landslag.

Häromveckan genomgick handbollens ungdomslandslag utbildningen, senare i sommar ska alla 17-åringar i Gothia Cup ta del av den.

Självklart kan inte utbildningar lösa allt. Men för ett antal idrottstalanger så kan information i rätt tid göra att man slipper hamna i problem senare i livet.
Som statligt ägt spelbolag vill vi försöka motverka spelets baksidor. Information och utbildning är bara ett av alla sätt vi gör det på.

PATRIK HOFBAUER
vd, Svenska Spel