Spelbolagen måste jobba tillsammans mot matchfixning

BB140420NJ112

Spelbranschen måste jobba tillsammans för att få stopp på det ökande problemet med matchfixning och uppgjorda matcher. Det finns konkreta åtgärder som alla spelbolag skulle kunna införa.

Idag har jag skrivit ett debattinlägg på SVT Opinion där vi från Svenska Spels sida sträcker ut handen till våra branschkollegor. Vi måste jobba tillsammans för att få stopp på det ökande problemet med matchfixning och uppgjorda matcher.

En färsk undersökning från CMA Research bland över tusen sportintresserade personer i åldern 18-75 år visar att hela 43 procent av de tillfrågade tror att problemet kommer att öka de kommande fem åren. I samma undersökning anger 7 av 51 tillfrågade börsbolag att de redan idag avstår från sponsring av idrott på grund av risk att förknippas med matchfixning.

Det är, milt sagt, alarmerande.

Nu behövs gemensamma krafttag för att idrotten inte ska tappa i attraktionskraft! Svenska Spel försöker stävja fusket så gott det går. Vi agerar blixtsnabbt när ett lag misstänkt för otillbörligt agerande och är oerhört vaksamma på avvikande spelmönster. Dessutom har vi tillsammans med Riksidrottsförbundet infört en rapporteringsfunktion där visselblåsare kan höra av sig och meddela misstankar om manipulerade idrottshändelser.

Tyvärr ser vi gång på gång att spelmöjligheterna rullar vidare hos andra spelbolag, trots starka misstankar om manipulation. Nu vill vi se fler bolag vid vår sida som är beredda att på allvar ta upp kampen mot uppgjort spel.

Om resultat går att påverka, så underminerar det hela idrottens princip om ”fair play”. Därmed kommer också spelbranschen att drabbas av en förtroendekris. Alla seriösa spelbolag måste därför se över hur man kan göra sig mindre attraktiva för de som försöker tjäna pengar på att manipulera matcher.

Så rent konkret, vad kan man göra? En hel del.
Om ett spelbolag vill anta utmaningen, så är det bara att sätta igång med följande åtgärder:

  • Avskaffa speltyper som innebär hög risk för påverkan, till exempel spel på hörnor och inkast
  • Erbjud inte spelobjekt lägre än division 2, eftersom kontrollmöjligheterna är bristfälliga i de lägre nivåerna av seriesystemen
  • Erbjud inte spelobjekt i ligor som anses vara högriskligor utifrån ett matchfixningsperspektiv
  • Inför generella insatsbegränsningar på sportspel för att minska de ekonomiska incitamenten för matchfixning
  • Rapportera omedelbart in händelsen till berörda idrottsförbund, så fort det förekommer misstankar om spelfusk
  • Erbjud inte spelobjekt på matcher/tävlingar för ungdomar under 18 år

Kan vi enas om detta som en inledning, så är vi en bit på vägen mot en nollvision kring matchfixning.

LENNART KÄLL
Vd, Svenska Spel