Svenska fotbollslandslaget

Rätt beslut av SvFF att inte spela mot Ryssland

Den 24 mars ska Sverige spela playoff-match till VM mot Tjeckien. Men det är inte säkert att det är på planen som avancemanget avgörs. I stället kan avgörandet komma i en domstol.

Låt mig backa bandet lite. Nästa vecka inleds playoff till fotbolls-VM i Qatar. Enligt det ursprungliga spelschemat skulle Sverige, om man besegrar Tjeckien, ställas mot vinnaren i matchen Ryssland mot Polen.

Men kort efter Rysslands invasion av Ukraina tog de svenska, polska och tjeckiska fotbollförbunden beslutet att inte spela mot det ryska landslaget i VM-playoff – oavsett var matchen ägde rum.

Efter hård kritik mot ett initialt beslut att låta Ryssland delta, ändrade sig det internationella fotbollförbundet Fifa och har tills vidare stoppat alla ryska landslag.

Beslutet överklagades av det ryska fotbollförbundet till Cas, idrottens internationella skiljedomstol, som inom kort väntas komma med ett interimistiskt beslut i frågan. Skulle Cas gå på det ryska förbundets linje hamnar vi ett läge där Sverige kan komma att ge upp sin möjlighet att spela fotbolls-VM, den kanske mest prestigefyllda av alla idrottens turneringar. Det är inget litet beslut – men samtidigt ett självklart sådant.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson motiverade förbundets ställningstagande med:
”Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland”

Jag vill vara helt tydligt här. Som huvudsponsor till fotbollslandslaget ställer vi på Svenska Spel oss bakom beslutet till 100 procent! Både jag och Erik Strand, Svenska Spels ordförande, hade kontakt med Karl-Erik Nilsson och SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand helgen då beslutet fattades. Vi uttryckte vårt gemensamma stöd för beslutet. Tillsammans sträcker sig vårt samarbete snart 90 år tillbaka och sedan 1994 har Svenska Spel varit förbundets huvudsponsor. Vi har delat såväl idrottsliga framgångar som motgångar tillsammans. Det vi nu står inför är unikt och i prövande tider som dessa är vikten av enighet än viktigare än någonsin – på så många plan.

Att vägra möta Ryssland i playoff är det moraliskt rätta och en tydlig signal mot förtryck och övergrepp. Det är också en solidarisk handling med det hårt prövade folket i Ukraina.

PATRIK HOFBAUER
Vd och koncernchef, Svenska Spel

ERIK STRAND
Styrelseordförande, Svenska Spel