Svenska Spels VD, Lennart Käll

På tiden att vi får konkurrens på lika villkor

Regeringens spelutredare, tillika Lotteriinspektionens generaldirektör, Håkan Hallstedt utvecklade i förra veckan sina tankar kring spelutredningen på debattsidan i Dagens industri. Han ska föreslå en hållbar licensordning senast den 31 mars 2017, en knappt tilltagen tid som enligt Hallstedt kan hållas under förutsättning att spelmarknadens parter kryper upp ur skyttegravarna och jobbar tillsammans med utredningen för att återta kontrollen över vår svenska spelmarknad.

Han skriver också att det sannolikt blir nödvändigt att slakta en eller flera heliga kor när vi går från monopolmodell och olika ensamrätter till ett licenssystem, och att alla inte kan sitta i orubbat bo.

Som jag ser det har vi i praktiken gått från monopol och ensamrätter till konkurrens för flera år sedan. Men lagstiftningen har inte hängt med och det är verkligen på tiden att vi får en reglerad marknad där vi kan konkurrera på lika villkor.

Håkan Hallstedt är ett utmärkt val som utredare och jag ser fram emot en nära dialog med utredningen. En omreglering kommer utan tvekan att innebära förändringar för Svenska Spel men också många möjligheter.

Läs Håkan Hallstedts debattartikel.

Lennart Käll

2 Kommentarer
  1. Magnus Rydeving
    Magnus Rydeving says:

    Hej. Samarbete och självreglering har ju inte varit spelföretags starkaste gren so far. Tvärtom så har vi ju sett en osund upprustning på hela spelmarknaden i flera år på grund av tandlösa politiker och giriga ägare till spelbolag. Så jag hoppas som du Lennart att det äntligen kan bli en samling där olika aktörer och intressen kan samsas och sansat diskutera effektiva åtgärder. Allt för att vi äntligen ska kunna leva upp till riksdagens spelpolitiska mål och på riktigt värna om folkhälsan och på allvar ta sociala skyddshänsyn så att man slipper möta de tragiska livsöden jag möter varje vecka i mitt jobb. Men då måste vi våga mötas, lyssna på och respektera varandra och tänka lite nytt. Spelbolagsföreträdare, politiker, spelare, spelberoende osv. Det blir ett tufft jobb men är det någon som ska klara att hålla ihop det här så är det väl Håkan Hallstedt. Intressant blir det hur som helst.

  2. Marsflickan
    Marsflickan says:

    Tack för denna artikel, och det stämmer verkligen väl! Det är dags att regeringen hänger med och att det ska bli på lika villkor som det är en konkurrens

Kommentering är stängd.