Ny utbildning förebygger matchfixning
Nu lanserar Riksidrottsförbundet en bred digital utbildning om matchfixning, finansierad av Svenska Spel. Det är en viktig pusselbit i det förebyggande arbetet. Men för att komma åt problemet på allvar behöver politiken agera.
I helgen drar fotbollsallsvenskan för herrar igång. Det är ett härligt vårtecken, särskilt efter pandemiåren. Nu kommer läktarna åter att fyllas av supportrar som bär fram sina lag och stämningen kring matcherna blir en helt annan.
Men när den svenska fotbollssäsongen drar igång på allvar är det också säsongspremiär för något mycket tristare: Misstankar kring tveksamma insatser och fixade matcher.
I dagarna släpper initierade DN-reportern Jens Littorin en ny bok: ”Matchfixarna 2: kampen går (inget) vidare”. En talande titel som tyvärr går att instämma i. I samband med releasen påpekar Littorin i en intervju att ”matchfixningen är inte sällan en gren av den organiserade brottslighetens verksamhet.” Han efterlyser ett samlat grepp kring problemet. Det gör även vi på Svenska Spel.
För tyvärr är det fortfarande relativt riskfritt att manipulera fotbollsmatcher, både för den organiserade brottsligheten och för småfifflare. Och det är förstås inte bara fotbollen som drabbats. Ingen idrott, om den går att spela på, är fredad för de kriminella nätverken. Det är viktigt att alla idrottsövare, oavsett sport, är medvetna om faran. Att de har koll och vet vart de ska vända sig för att få hjälp.
Därför är det mycket positivt att Riksidrottsförbundet med finansiering från Svenska Spel tagit fram en digital utbildning mot matchfixning . Genom utbildningen får svenska idrottare bred kännedom om hur matchfixning fungerar i praktiken. RF har utformat innehållet i tätt samarbete med specialidrottsförbunden, spelarföreningarna och Spelberoendes Riksförbund. Utbildningen ska nu lanseras till samtliga 71 specialidrottsförbund.
Det är ett litet steg på vägen, men viktigare är hur politiken agerar. I höstas presenterade regeringens utredare en serie skarpa förslag på hur arbetet mot matchfixning kan stärkas. Där föreslås bland annat att Spelinspektionen ska bli ett tydligt nav med uppdrag att inhämta, analysera och sprida information om misstänkt matchfixning. Dessutom ska berörda myndigheter, spelbolag och idrottsrörelsen få bättre möjligheter att dela information sinsemellan.
Idag stoppar krångliga sekretessregler ett informationsutbyte. Spelbolagen får till exempel inte alltid lämna ut uppgifter till polisen som skulle kunna ligga till grund för förundersökning. Och det går förstås inte att effektivt utreda brott när man inte har alla pusselbitar.
Förslagen till ett samlat grepp ligger alltså på bordet hos Regeringskansliet och väntar på beslut. Idrotten väntar, rättsväsendet väntar, spelbolagen väntar. Och i denna väntan fortsätter de kriminella nätverken att jobba ostört.
PATRIK HOFBAUER
vd & koncernchef, Svenska Spel