Ny spelreglering måste skydda konsumenterna

spelalagom

Nya spelalagom.se gör det ännu lättare att snabbt testa sina spelvanor och få tips på vad man kan tänka på för att hålla sitt spelande på en lagom nivå. Den vänder sig även till anhöriga till personer med spelproblem, liksom till en bredare allmänhet som vill förstå mer om spelandets psykologi.

Nu i dagarna har vi på Svenska Spel lanserat en modernare version av vår Spela Lagom-sajt. Jag hoppas att alla våra kunder ska hitta dit. Sajten spelalagom.se är frikopplad från vår spelsajt och fungerar som resurs för alla som vill eller behöver veta mer om problemspelande.

På spelalagom.se går det att snabbt testa sina spelvanor och få tips på vad man kan tänka på för att fortsätta hålla sitt spelande på en lagom nivå. Den som upplever problem med sitt spelande hittar information om hur man kan få hjälp. Anhöriga och ”normalspelare” finner svar på vanliga frågor och får hjälp att identifiera missbrukssignaler. Den breda allmänheten hittar material om spelandets psykologi och hur Svenska Spel arbetar för att motverka problemspel.

När vi och andra spelbolag berättar om vårt arbete mot spelmissbruk anklagas vi ibland för dubbelmoral. Eftersom vi säljer och marknadsför spel, så menar kritikerna att det inte är trovärdigt när vi pratar om ansvarstagande. Visst är den balansgången ibland en utmaning, men jag lovar att vi tar vårt ansvar på yttersta allvar. I ett tidigare blogginlägg beskrev jag mer i detalj hur vi på Svenska Spel arbetar med frågan. Tillsammans med SPER (Spelbranschens Etiska Råd) har vi skapat gemensamma riktlinjer för marknadsföring och en gemensam standard för spelansvar.

Låt oss samtidigt hålla en sak i minnet. För de allra flesta människor är spel bara förströelse, underhållning och en stunds spänning. Första delen av Måns Mosessons intressanta P1-dokumentär Casinomiljarderna hävdade i förbigående att svenska staten lärde folket att spela, men de äldsta fynden av tärningar i vårt land är från 200-talet. De första organiserade lotterierna i Sverige hölls runt 1690. Kortspel blev populärt här ett par århundraden tidigare. Hela Dramaten-byggnaden i Stockholm är finansierad av ett lotteri.

Spel är ett mänskligt fenomen som förekommit i alla tider och i alla världsdelar. Svenska Spels föregångare Tipstjänst och Penninglotteriet kom delvis till för att stävja ett växande problem med att oseriösa personer drog igång lotterier och vadhållning helt bortom all kontroll. Nu som då behöver man säkra att spel om pengar genomförs på tryggt och säkert sätt av seriösa aktörer. Spelarna måste kunna lita på att allt går rätt till. I en digital värld är det därför välkommet med ett licenssystem där alla aktörer vet vilka regler som gäller. Vi ska sälja spel, men också göra vårt bästa för att våra kunder inte ska spela för mer än de har tänkt sig. Helt enkelt att de spelar lagom.

Därför behöver konsumentskyddet vara ledstjärnan för det kommande licenssystemet. Visst ska man på en konkurrensutsatt marknad kunna marknadsföra sina produkter, men för produkter som bedömts ha en förhöjd risk för problemspelande bör en framtida spelreglering innehålla särskilda restriktioner när det gäller både marknadsföring och produktutformning. Överhuvudtaget bör all marknadsföring av spel vara måttfull.

Det är nu min förhoppning att samtliga aktörer på en kommande svensk licensmarknad kan komma överens om gemensamma riktlinjer där omtanke om kundernas hälsa sätts framför intäktsmaximering. Ansvar måste alltid gå före vinst.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel

 

 

 

 

2 Kommentarer
 1. Dragan Klaric
  Dragan Klaric says:

  Sajten spela lagom är ett steg i rätt riktning, dock så skulle jag vilja föreslå er att ni inte driver sajten själva utan att ni låter en arbetsgrupp av representanter från spelberoendeföreningar ha kontrollen. Med detta sagt så skulle jag vilja se ett mycket bredare samarbete mellan er och spelberoendeföreningarna i landet och då syftar jag inte bara på de stora utan även de mindre. Vår spelberoendeförening i Helsingborg är ingen gigant i sammanhanget men vi gör vårt bästa.

 2. Andreas T
  Andreas T says:

  Det är dubbelmoral Lennart, det är inte bara en anklagelse att vifta bort. Man måste vara blind om man inte inser problematiken. Så länge ni har monopol på Jack Vegas så är det också ni som måste ta ansvaret för Vegasmissbrukarna. Om du besöker valfri pizzeria med Jack Vegas så ser du dagligen tragiska individer som matar femhundring efter femhundring i maskinerna utan att någonsin se lyckliga ut.Självregleringen i automaterna är också ett skämt. Att återbetalningen är hög i procent är också ett falsarium som både ni och övriga icke-reglerade nätcasion är fullt medvetna om, en inmattad hundring omsätts så många gånger att det till sist blir vinst för spelbolaget.Med tanke på dina egna ord här ovan borde ni inte ens göra reklam för Jack Vegas?

  Konkreta förslag om ni vill ta ert ansvar:
  1. Lägg helt ner Jack Vegas, visst det är er stora kassako men ni lever på missbrukarna, hitta andra hederligare intäktsvägar. Om ni inte lägger ner. Inför kraftiga restriktioner på maxinsatser om dagen.
  2. Utveckla istället de traditionella spelen som Lotto, EuroJackpot enligt finska modellen och satsa mer på bolagsspel och enkla syndikat lösningar att delta i. https://www.veikkaus.fi/sv/porukkapelit?pelit=EJACKPOT även Ozlotteries.com (Australiskt spelbolag som drivs via licensmodell från officiella Tatts Group) har bra lösningar på syndikatspel som sprider riskerna för spelaren men som gör det enklare att spela. OzLotteries är förövrigt ett bra exempel på en licensmodell som fungerar.

Kommentering är stängd.