När matchfixarna får härja finns inga ”säkra” matcher

Penningtvätt. Mutor. Korruption. Utnyttjande av spelmissbrukare. Tyska kriminella nätverk. Svenska brottssyndikat. Känns det harmlöst? Välkommen till matchfixningens värld.

Jag hoppas att alla har följt DN:s och Uppdrag gransknings gedigna genomlysning av matchfixning i Sverige. Här har vi kunnat läsa om hur grovt kriminella personer övergått från narkotikahandel till matchfixning för att risken att åka fast är mindre, om hur 43 spelare i Allsvenskan och Superettan finns på Uefas lista över spelare som funnits på plan vid misstänkt riggade matcher och om en svensk huvudman i ett internationellt matchfixningsnätverk.

Även om artiklarna ger en dyster bild så är det tyvärr inga nyheter för oss som jobbar inom spelbranschen. Artikelserien sätter strålkastarljuset på frågor som vi målmedvetet har arbetat med de senaste åren. Ny är däremot den undersökning från Riksidrottsförbundet som visar att 45 procent av svenska folket ser matchfixning som ett problem i Sverige idag och att en överväldigande majoritet tycker att man inte bör erbjuda spel på fotbollsmatcher på amatörnivå.

Svenska Spel övervakar konstant alla de spel vi erbjuder för att snabbt upptäcka avvikande spelmönster. Vi granskar alla tillgängliga faktorer för att hitta suspekta spelmönster: omsättning, snittinsats, nyöppnade konton, avvikande kundbeteende, fördelning av speltyper, andel maxbet, geografisk fördelning av spelen. Vi följer upp tips och följer även internationella oddsjusteringar.

Kontrollen är stark och gör att vi ofta kan avslöja misstänkt matchfixning, men det hjälper sällan för att få matchfixarna inför rätta. För hur märkligt det än kan låta, så är det idag inte ett brott att ”fixa” en match. Utredaren Håkan Hallstedt kommer att föreslå en lag om spelfuskbrott när spelutredningen presenteras i mars 2017. DN:s granskning understryker hur bråttom det är att få den lagen på plats.

För Svenska Spels del är saken klar. Det handlar om idrottens trovärdighet. Men för oss handlar det också om att skydda våra kunder så att de kan lägga sina vad på schyssta spel. Ingen spelare ska behöva förlora sin insats på grund av att kriminella krafter har manipulerat resultatet. Om en ”säker” match är den enda som återstår för att en femling ska gå in och den matchen får ett oväntat resultat på grund av fusk, så innebär det att matchfixarna rånar hederliga spelare på deras rättmätiga vinst.

Så kan vi inte ha det. Matchfixarna ska inte få ut något alls av sin kriminella verksamhet. Utom möjligtvis fängelse.

I RF:s undersökning är det bara 17 procent (!) som tycker att spelbolagen själva ska få bestämma vilka divisioner det ska vara möjligt att spela på. Det visar att vår bransch har förlorat något av sin trovärdighet i frågan. Korruptionsutredaren Mia Falk, som i flera år jobbade med att kartlägga matchfixning på polisens Nationella operativa avdelning, berättar i DN:s artikelserie om ett stort mörkertal i de lägre divisionerna.

Svenska Spel har inom branschen försökt lyfta frågan om att spel på lägre divisioner är riskabelt eftersom matcherna är lätta att manipulera och svåra att övervaka. Vissa branschkollegor hävdar att låga insatsgränser skulle göra spel på dessa divisioner ointressanta för matchfixare. Jag köper inte det resonemanget. För en division 5-spelare som via bulvaner spelar flera gånger på sin egen match kan det handla om betydande pengar till huskassan.

Även Brottsförebyggande rådet pekar i en rapport från 2015 ut risken för småskalig matchfixning i de lägre divisionerna. Det är viktigt att vi som bransch tar problemet på allvar och inte bagatelliserar det.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel

 

 

2 Kommentarer
 1. Adam
  Adam says:

  Bra skrivet! Tycker det är bra att Svenska Spel jobbar mot matchfixning men kan inte se att det räcker för att tackla problematiken med riggade matcher och spel. Krävs hårdare tag från operatörerna också. Dock bra att tex DI och Uppdrag Granskning sätter detta stora problem inom branschen i fokus! Mvh Adam

  • Jerker Nilsson
   Jerker Nilsson says:

   Lennart hälsar och tackar, Adam!

   Vi tror och hoppas att vi är på väg åt det hållet, det finns ändå en stor samsyn i branschen kring problemet.

   Allt gott!
   Jerker Nilsson, kommunikatör Svenska Spel

Kommentering är stängd.