Matchfixning: Kontrollen är god, lagen saknas

läktare

”Så tar kriminella gäng över fotbollen”. Så lyder Aftonbladets rubrik till morgonens webb-tv där Svensk Elitfotbolls Anders Wikström berättade om sitt förebyggande arbete mot matchfixning bland klubbarna i Allsvenskan och Superettan.

Svenska Spel är med och finansierar projektet där Anders är ute bland klubbarna, lär spelarna att upptäcka tecken på matchfixning och talar om vart de kan vända sig när de blir kontaktade av någon som vill att de inte ska göra sitt bästa på plan. Se gärna intervjun med Anders Wikström här. Tidigare har Johan Claesson på Riksidrottsförbundet varit ute hos samtliga föreningar i herrarnas division 1 i samma ärende. Även där har Svenska Spel hjälpt till att finansiera tjänsten.

Jag har skrivit det tidigare och upprepar det gärna igen: Matchfixning är ett hot mot hela idrottens idé. Vem vill titta på en match där det finns risk att resultatet är uppgjort på förhand? Vem vill spela på en sådan match? Och ja – kopplingen till kriminella gäng finns där, vilket gör matchfixning till ett samhällsproblem. Här krävs insatser på flera fronter samtidigt.

Dels handlar det om förebyggande arbete: Idrottsutövarna själva måste vara medvetna om problemet. Det är här som Anders och Johans informationsturnéer är så viktiga och det är därför Svenska Spel är med och finansierar projekten.

Sedan krävs en hög grad av kontroll från spelbolagens sida. Det ska vara svårt att tjäna pengar på att fixa en match.

Svenska Spel följer en rad olika faktorer för att kunna identifiera suspekta spelmönster. Internt tittar vi på omsättning, fördelning av speltyper, andel maxbet, snittinsats, nyöppnade konton och kända kunder, kundbeteende, geografisk fördelning av spelen, IP-adresser etc. Externt följer vi upp tips, tittar på oddsnivåer och oddsjusteringar hos andra spelbolag.

Därefter granskar vi om det finns några logiska förklaringar till ett avvikande spelmönster. Verkar det finnas en logisk förklaring, så förstärker vi ändå bevakningen på matchen och dokumenterar noga vad som händer. Saknas logisk förklaring, så stoppar vi matchen för spel, informerar förbundet i fråga och påbörjar utredning.

Jag har all förståelse för om en stoppad match känns frustrerande för den vanliga kunden som satsat en slant på sitt favoritlag – men jag lovar att det är betydligt mer frustrerande för matchfixaren, som får se sina planer grusade.

Det förebyggande arbetet är på plats. Övervakningen är på plats. Det som saknas är en fungerande lagstiftning. När bevisen kring matchfixning är så starka att det går vidare till polisanmälan, så tar det ofta stopp där – något som även Riksåklagarmyndigheten tagit upp som ett problem.

Därför är det så glädjande att regeringens spelutredare Håkan Hallstedt aviserat att utredningen kommer att föreslå en övergripande lag mot spelfusk. Priset för att försöka manipulera matcher måste vara kännbart. Så skyddar vi idrotten, dess publik och alla de spelbolagskunder som satsat ärligt på ett rättvist resultat.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel