Matchfixning – ett mörkt moln över idrotten

Matchfixning hänger ihop med hot och utpressning

Uppgjorda matcher – så kallad matchfixning – hänger tätt ihop med hot och utpressning mot enskilda spelare. Det gör matchfixning både till ett problem för landets idrottsklubbar och för sportens integritet i stort.

Äntligen är den svenska fotbollssäsongen igång! Det är det bästa vårtecknet för alla oss som älskar skönspelet, dramatiken och känslorna kring landets största idrott. Men tyvärr finns det ett mörkt moln som hänger över svensk fotboll och som med stor sannolikhet kommer att tvinga oss på Svenska Spel att även denna säsong stänga för spel på ett antal matcher. Jag pratar om matchfixning.

De uppgjorda matcherna är ett problem för spelbolagen och idrotten men även enskilda fotbollsspelare. Brottsförebyggande rådet BRÅ konstaterade i en rapport från i fjol att matchfixningen är tätt kopplad till utpressning, hot och i extremfall även våld.

Nästa vecka, den 13 april, sänder SVT:s Uppdrag Granskning ett program om matchfixning. Där belyser man rättsväsendets oförmåga att få någon fälld, trots mängder med utredningar och till och med direkta erkännanden från spelare som varit inblandad i manipulerade matcher. Något är fel med nuvarande lagstiftning när misstänkta för matchfixning kan går fria trots bevis på deras inblandning. Vi menar att det behövs en översyn av lagen.

Men programmet sätter också fingret på den svåra frågan om bevisföring. Det är nämligen mer regel än undantag att klubbar hör av sig till oss och vill veta på vilka grunder vi stänger spelet på en match. Vad har Svenska Spel för bevis för att det handlar om matchfixning?

Jag vill klargöra följande: När vi på Svenska Spel stänger spelet på en match gör vi det på mycket goda grunder.

Vi stänger aldrig en match lättvindigt. Antingen har våra system larmat om avvikande spelmönster, det kan exempelvis röra sig om ett stort belopp som satsats på en match, eller flera upprepade spel på samma match nära varandra i tid. Eller så har vi fått information från en trovärdig källa (till exempel förbund, klubb, polis, UEFA eller annan trovärdig part) om att matchen kan vara manipulerad. Då gör vi en utredning för att se om det finns en rimlig förklaring. Hittar vi ingen sådan går vi vidare och polisanmäler händelsen för att låta rättsväsendet borra djupare.

Vad svarar vi klubbarna som kräver oss på bevis? Deras frustration kan jag förstå. Jag hoppas, precis som de, att det ska finnas en rimlig förklaring till det avvikande spelmönstret. Tyvärr är det ofta svårt att ge dem alla svar de önskar mitt under pågående utredning, även om vi försöker att vara så transparenta som möjligt.

Vårt arbete mot matchfixning handlar om att skydda våra kunder, men också om att skydda sportens integritet. Här spelar vi på samma planhalva som Sveriges fotbollsklubbar.

Jag förstår att man som klubbrepresentant hamnar i en tuff situation med många frågor från omgivningen när Svenska Spel stänger spel på en av klubbens matcher. Men problemet med matchfixning är en realitet och som klubbrepresentant bör man fundera på vad som kan ligga bakom det avvikande spelmönstret. Det är i förlängningen det bästa sättet att skydda klubbens rykte och integritet.

LENNART KÄLL
Vd, Svenska Spel

 

1 svara
  1. Lena B
    Lena B says:

    Detta tycker jag att ni gör rätt i! Matchfixning är ett brott och ska inte ske, jag tycker att det är bra att ni väljer att stänga de matcherna för de är inte rättvist spel ändå. Jag tycker också att de ska införskaffa straff för detta brott. Fotboll är en sport som har funnits länge men på senare år känns det lite tråkigt då vi kan se huliganer och matchfixning. Vart är sporten på väg? Ni gör rätt i att stänga dessa matcher då matchfixning är inget som ska stödjas.

Kommentering är stängd.