Lennart Käll: ”Rätt läge för mig att lämna över”

Lennart Käll lämnar posten som VD för Svenska Spel

Lennart Käll lämnar posten som VD för Svenska Spel: ”Det är inte ett lätt beslut, men det är rätt läge för mig att lämna över VD-posten. Vi har ett starkt bolag med en tydlig väg framåt. Det är bra för min efterträdare att få komma in en tid innan den nya spellagen förväntas träda i kraft.”

Vanligtvis när jag bloggar så är det som representant för Svenska Spel. Jag har velat förklara våra tankar och överväganden lite mer i detalj för de ofta mycket initierade läsare som följer bloggen. Fokus har legat på Svenska Spel arbete med olika komplexa frågor och de värderingar vi vill värna i det kommande licenssystemet.

Den här gången handlar det om någonting annat, ett beslut som jag grunnat på en tid och som jag nu har fattat. Inte ett lätt beslut, men ändå i rätt läge. Jag vill kort berätta varför, och det handlar om att jag nu bestämt mig för att lämna posten som VD för Svenska Spel.

I maj är det 7 år sedan jag skrev på, uppdraget var tydligt utifrån både spelupplevelse och spelansvar. Dessa områden, tillsammans med matchfixning, har engagerat mig extra mycket och det är också områden som jag känner att vi har levererat på. Självklart vill man alltid mer, men jag är stolt över de iniativ som tagits av oss de senaste åren. Jag tycker att vi har visat att det går att kombinera ansvar och tillväxt, på riktigt.

Nu står vi inför en ny spelmarknad med ett riksdagsbeslut innan sommaren 2018 och därmed nya uppdrag för Svenska Spel. Vi förbereder oss nu på allra bästa sätt och välkomnar verkligen den nya spelregleringen. Äntligen ska det bli ordning på den vilda västern som präglat spelmarknaden i många år. Äntligen får vi verka på lika villkor.

Och faktiskt är det mot den bakgrunden jag nu har beslutat mig för att det är rätt läge att lämna över VD-posten till någon annan. Vi har ett starkt bolag med en tydlig väg framåt. Det är bra för min efterträdare att komma in en tid innan den nya spellagen förväntas träda i kraft, och som därmed kan fortsätta driva och utveckla Svenska Spel på en ny spelmarknad.

Rekryteringsprocessen startar nu och jag kommer bistå på det sätt styrelsen önskar. Jag kvarstår som VD tills annat kommuniceras, men det blir längst till sommaren.

Vad ser jag framåt för min egen del? Jo, jag kommer övergå till egen verksamhet och ägna mig åt en del styrelseuppdrag. Det har varit fantastiska år med ett intressant och komplext uppdrag, samtidigt som det varit utvecklande och stimulerande. Det är mycket som jag är stolt över att Svenska Spel levererat – och jag vet att företaget kommer att fortsätta leverera!

Det här är ett bolag med ett urstarkt varumärke och fantastiska, engagerade medarbetare. Svenska Spel kommer att vara väl förberett när den nya spelmarknaden träder i kraft. Jag är både glad och tacksam över att ha fått vara med på resan.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel