Låt oss få stötta dem som spelar för mycket

Fler kunder upplever att de har koll på sitt spelande hos Svenska Spel efter att vi lyfte fram verktygen på ett bättre sätt. Men vi vill också kunna kontakta de personer som visar tecken på att ha förlorat kontrollen. Nyligen har vi inlett ett pilotprojekt där vi ringer upp kunder som vi anar spelar för mycket. För att utöka det projektet krävs en lagändring.
Häromveckan kom färska siffror för Svenska Spels Spelkollsindex, där våra kunder får värdera hur väl vi hjälper dem att ha kontroll på sitt spelande. Nästan 9 av 10 kunder instämmer i frågan ”När jag spelar hos Svenska Spel har jag koll på hur mycket pengar jag spelar för”. Närmare 8 av 10 (78%) håller med om att ”Svenska Spel hjälper mig att hålla koll på mina spelvanor.”
Den sistnämnda siffran har ökat sedan vi lyfte fram verktygen i direkt anslutning till rättningen av spelen. Där ligger nu information om personens spelvanor, kontohistorik och spelhistorik tillsammans med självtestet, spelpaus-funktionen och länk till Spela lagom-sajten för ytterligare information och stöd. Uppenbarligen har det haft önskad effekt för kunderna. Det går åt rätt håll – men det finns fortfarande mycket kvar att göra.
Nyligen presenterade Folkhälsomyndigheten en ny rapport, där man uppskattade att en dryg tredjedel av spelbranschens totala spelintäkter kommer från problemspelare. Vi lät då vår egen analysavdelning köra data från vår årliga undersökning Spelkartläggningen och räkna om dem med Folkhälsomyndighetens metodik, för att få en mer rättvis jämförelse. I vår skattning kom vi fram till att omkring 20 procent av Svenska Spels omsättning kommer från spelare med förhöjd risk för spelproblem eller som redan har spelproblem (definieras som PGSI +3 i befolkningsstudien Swelogs). Var femte satsad krona, alltså.
För mig är det uppenbart att vi måste göra ännu mer än vad vi redan gör idag. Därför är jag glad över det pilotprojekt som nyligen har inletts. I detta projekt kontaktar Svenska Spel aktivt kunder som förlorat mycket pengar och klassats som ”röda” i Playscan/Mina spelvanor. De erbjuds rådgivning eller får förslaget att stänga av sig från spelande för kortare eller längre tid. De får ett aktivt stöd från oss, och för vissa problemspelare är detta den skarpa signal som behövs för att de på allvar ska ta tag i sin situation.
Projektet är ännu i sin linda och det är för tidigt att bedöma effekten av samtalen. Men glädjande redan nu är att nästan alla kunder uppskattar kontakten.
De uppsökande samtalen har funnits med i Svenska Spels planer ett längre tag, men vi fick rulla tillbaka projektet när ett beslut från Datainspektionen krävde aktivt godkännande från varje enskild kund för att vi skulle få ta kontakt.
Jag hoppas nu att vi i kommande spellagstiftning får en generell rätt att logga samtliga våra kunders spelbeteende och en generell rätt att ta kontakt med de kunder som visar tecken på att gå mot ett spelmissbruk. Idag får vi endast hjälpa det relativa fåtal kunder som uppmärksammat och beviljat vår begäran om godkännande för detta. Det innebär att vi når betydligt färre än vad som faktiskt skulle behöva hjälp.
Spelutredningen föreslår att spelbolagen ska få en ”omsorgsplikt” om sina kunder, och det är alldeles utmärkt. Men om vi inte samtidigt får ett generellt tillstånd att följa och kontakta våra kunder, så riskerar den omsorgsplikten att bli ganska tandlös.
LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel