Långsiktighet skapar bragdhjältar

U21-landslaget är i EM! Vem hade trott det? Att gå in med ett 0-2-underläge från första matchen när man möter ett av världens starkaste ungdomslandslag, Frankrike, vända och vinna…vilken fantastisk bragd! Vilken underbar inställning från killarna! Vilken kämpainsats!

För att man ytterligare ska förstå hur stort det är: Till seniorernas EM går tjugofyra lag. I EM för U21-landslag, som avgörs i Tjeckien nästa år, så ryms åtta lag. 8! Våra svenska ungdomar hör alltså till de åtta bästa landslagen i Europa! Som VD för Svenska Spel, stolt huvudsponsor till svensk fotboll, vill jag passa på att säga ett jättegrattis!

Inte nog med att våra framtida stjärnor levererade igår – bakom dem ser det lika ljust ut! Det svenska U17-landslaget tog ju VM-brons ifjol! Jag tror vi kan se fram mot en spännande ny fotbollsgeneration.

Och här vill jag gärna passa på att säga några ord om sponsorskap och långsiktighet. Det är många företag som är intresserade av att sponsra toppidrottare och elitsatsningar, använda de stora stjärnorna i sin marknadsföring. Men det verkligt viktiga arbetet sker ute i föreningarna redan när de framtida stjärnorna är unga och oslipade talanger. Det är där och då som idrotten behöver stöd.

På Svenska Spel har vi en tradition av långsiktighet. Vi har stöttat svensk idrott sedan 1934. I varje idrottsavtal som vi ingår, så kan sporten vi sponsrar känna en trygghet i att vi kommer att finnas där i vått och torrt under mycket lång tid. Som exempel så löper Svenska Spels avtal med svensk fotboll fram till 2020. I det avtalet har vi bland annat säkrat särskilda satsningar på talangutveckling och svensk damelitfotboll.

Vid sidan av detta jobbar vi sedan 20 år tillbaka med ett projekt som går under namnet Tipselit. Medel från Svenska Spel hjälper fotbollsföreningar på både herr- och damsidan att ge sina talanger en elitinriktad skolning och ser samtidigt till att ungdomarna får en bra civil utbildning, att de har något att falla tillbaka på när fotbollskarriären är över!
Dessutom premierar vi genom projektet de klubbar som är bäst på att ge sina unga spelare chansen i A-lagssammanhang.

Samtliga (!) spelare i damlandslaget har fått en del av sin skolning från Tipselit. Bland gårdagens U21-hjältar hittar vi namn som Guidetti, Kiese Thelin, Lewicki, Milosevic…ja, hela stommen i U21-landslaget har sina rötter i Tipselit.

I slutet av oktober ska jag för övrigt åka till Örebro och se finalen i Svenska Spels F19-serie, en allsvensk serie för unga talangfulla fotbollstjejer. Tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll dam, så har vi instiftat denna serie för att ge tjejerna tuffare matchträning i riktig tävlingsmiljö. Kvalificerat motstånd hjälper dem att höja sin nivå och gör steget till A-laget kortare.

Långsiktighet var ordet. Idag njuter vi av EM-platsen för U21. Imorgon fortsätter arbetet med att hjälpa fram morgondagens fotbollsstjärnor.