Långsiktighet är nyckelordet för en huvudsponsor

Svenska Spel förlänger avtalet med svensk handboll

”Det är genom långsiktighet i sponsringen som vi bygger nya framgångar” skriver Svenska Spels vd Lennart Käll i sin blogg. Nyligen förlängde Svenska Spel avtalet som huvudsponsor för svensk handboll, ett avtal som både ska gynna talangutveckling och arbetet med viktiga samhällsfrågor som jämställdhet och mångfald.

I mer än ett decennium har Svenska Spel varit svensk handbolls huvudsponsor. Förra veckan förlängde vi sponsoravtalet med Svenska Handbollförbundet och Svensk Elithandboll. Det nya avtalet sträcker sig fram till säsongen 2020/21 och värdet uppgår till 35,7 miljoner kronor, en ökning med 25%.

För oss som huvudsponsor är långsiktighet ett nyckelord. Det är bara genom långsiktiga satsningar som vi kan hjälpa till att bygga idrotten. Är man inte beredd att satsa på ungdomarna och bredden under många års tid, så har vi ingen elit i morgon. Det är så man bygger framgångar, det är så man bygger stolthet.

Och långsiktighet är också nödvändigt för att hjälpa idrotten att förändras i takt med samhället. De resurser vi skjuter till gör att idrotten kan vara en viktig aktör inom området som jämställdhet, hållbarhet och mångfald.

Vi ska inte slå oss för bröstet och påstå att det bara är Svenska Spel som driver på i dessa frågor, snarare är det så att det finns ett gemensamt intresse från båda håll för satsningsområden med stor samhällsnytta. Vi delar helt enkelt värderingarna i många frågor.

Det förlängda avtalet med Svenska Spel som huvudsponsor för svensk handboll möjliggör bland annat resurser till sex olika landslag – från junior- till elitnivå. Det skapar förutsättningar för unga talanger att matchas mot lag i andra länder, ett tidigt internationellt utbyte som ger rutin och nya impulser. Och det öppnar för gemensamma satsningar inom jämställdhet och mångfald. Vi hoppas kunna återkomma med detaljerna kring detta längre fram.

Det är högst rimligt att ett statligt spelbolag bryr sig om frågor som berör idrottens bidrag till samhällets positiva utveckling. Javisst, som huvudsponsor måste vi säkra att avtalet bygger på en sund kommersiell värdering. Syftet är att företaget Svenska Spel ska få en affärsmässig utväxling som motsvarar sponsringskostnaden.

Men det går faktiskt att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Tillsammans för vi svensk handboll framåt. Tillsammans ser vi till att svensk handboll bidrar till ett ännu mer jämställt och integrerat samhälle.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel