Kan en spelberoende idrottare tacka nej?

fällning

Idrottare utgör en riskgrupp för att utveckla spelproblem, vilket i sin tur kan göra dem mer sårbara för matchfixare. Svenska Spel har tagit fram en utbildning för att idrottarna lättare ska kunna upptäcka tecken på spelberoende hos sig själv och sina medspelare. SEF:s Anders Wikström turnerar nu runt bland landets elitklubbar med denna utbildning.

Jag har berättat tidigare i bloggen om Svensk Elitfotbolls Anders Wikström och hans turné bland klubbarna i Allsvenskan i Superettan. Totalt besöker han 32 elitklubbar runt om i landet, lär spelarna att upptäcka tecken på matchfixning och berättar vart spelarna kan vända sig om de blir kontaktade av matchfixare.

Men Anders informerar också spelarna kring riskerna med spelmissbruk och hur man känner igen symptomen på ett problematiskt spelande hos sig själv och andra. Jag kan varmt rekommendera det här filmklippet från när Anders håller utbildning för Malmö FF:s spelartrupp. Det är Svenska Spel som tillsammans med Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam har initierat och tagit fram den utbildning som Anders nu håller för klubbarna. Tidigare har damallsvenskans spelare genomgått den och vad jag förstår så har utbildningen tagits väldigt väl emot. Vår förhoppning är nu att vi ska kunna fortsätta med den även på fotbollens lägre nivåer och inom andra idrotter.

Vår tanke bakom utbildningen är denna: För många idrottare faller det sig rätt naturligt att man spelar på den sport som man själv är verksam i. Det blir mycket snack i och utanför omklädningsrummet om sporten. Man har bra koll på lagen både nationellt och internationellt. Man lägger gärna ett spel, man pratar gärna om spel. Men detta förhöjda intresse gör också idrottare till en riskgrupp för att utveckla spelproblem. Särskilt utsatta är män i åldern 18-24 år. Och spelproblem kan leda till en negativ spiral som lätt accelererar. Man får ekonomiska problem, man hamnar i skuld – och plötsligt blir det mer lockande att tacka ja om man kontaktas av någon som vill att man inte ska göra sitt bästa i nästa match.

Det här är frågor som jag tror att idrottarna känner igen, men där de kanske inte alltid funderat över konsekvenserna. Anders Wikström har själv berättat om hur han under sin aktiva period som allsvensk mittback blev tillfrågad av en kompis om han ville få några tusenlappar för att släppa in mål. Han tog det som ett skämt och gjorde ingen anmälan. Först efteråt funderade han över allvaret i frågan.

Tyvärr är det heller inte troligt att en anmälan hade resulterat i en rättslig utredning, eftersom matchfixning vare sig då eller nu räknas som ett brott. Nu håller vi tummarna för att den kommande spelutredningens förslag om en övergripande lag mot spelfusk snabbt blir verklighet. Det måste finns ett lagrum för att komma åt de kriminella personer som försöker utnyttja idrottare i trångmål. Idrottarna och idrotten måste skyddas och spelbolagens kunder måste kunna lita på att resultaten är schyssta, ärliga och inte har påverkats av matchfixare.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel