Idrottsgalan ett tillfälle att glädjas

Varje år delar Svenska Spel ut 75 elitidrottsstipendier på 50 000 kronor för att ge svenska toppidrottare bättre möjligheter att kombinera träning med högre studier. På bilden står jag med en av årets stipendiater, boxaren Mia Bromander. För henne betyder stipendiet att hon slipper jobba extra i år och kan fokusera mer på sina studier och sin idrottskarriär.

Jag fick chansen att säga några ord på Idrottsgalan tidigare i veckan. Schemat är hårt pressat, så det gäller att ta vara på den korta tid man har och lyfta fram det man verkligen tycker är viktigt. Och det viktigaste för mig och Svenska Spel är att berätta om de möjligheter vi är med och skapar. Idrotten gör skillnad och som idrottens partner sedan 1930-talet vill Svenska Spel hjälpa till att ge rätt förutsättningar.

Varje år delar vi ut 75 elitidrottsstipendier på 50 000 kronor för att ge svenska toppidrottare bättre möjligheter att kombinera träning med högre studier. Det skapar förutsättningar för en meningsfull tillvaro när idrottskarriären är över, något som bekräftas av Martin Carlsson-Wall, Associate professor och på Handelshögskolan i Stockholm.

Tjejen som står tillsammans med mig på bilden ovan är boxaren Mia Bromander, en av årets stipendiater. Mia pluggar till bildlärare, samtidigt som hon boxas på högsta elitnivå. För henne betyder stipendiet att hon slipper jobba extra i år och kan fokusera mer på sina studier och sin idrottskarriär. Rätt förutsättningar, som sagt.

Ett annat initiativ för att skapa möjligheter är vår lärobok i ”sportsvenska” – Sportsvenska för invandrare. Den lilla läroboken som vi släppte i höstas har gjort så stor succé att vi redan varit tvungna att trycka upp en ny upplaga. Läs gärna mer om det här.

Boken presenterar användbara ord och meningar med sportkoppling på ett pedagogiskt sätt. Den är utmärkt som förklaring och start för en oinvigd att förstå sportens terminologi. På så sätt ger den ett konkret språkverktyg för idrottsföreningar och andra så att de ännu bättre kan inkludera nyanlända som vill fortsätta att utöva sin favoritsport i det nya landet eller helt enkelt börja idrotta. Så skapar vi förutsättningar för en ännu mer inkluderande idrott, något som är positivt för integrationen och därmed hela samhället.

Ett annat exempel på möjliggörande är projektet Alla är olika – olika är bra, där Svenska Spel och ICA hjälper Svenska Fotbollförbundet så att klubbarna kan söka ekonomiskt stöd för att utveckla verksamheten inom mångfald, integration eller jämställdhet. Inom ishockeyn står vi bakom Hockeyakademin, där man aktivt kontaktar tjejer och killar med utländsk bakgrund för att få dem att prova på hockey.

Det kommer alltid att finnas de som tycker att Svenska Spel satsar på fel saker inom idrotten. Men låt oss ibland bara få vara lite nöjda, glada och stolta över alla de initiativ som redan tagits, allt det som faktiskt görs, och alla de möjligheter som skapas för idrotten och samhället.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel