Idrott underlättar integration – men får alla vara med?

Almedalen integration

Idrott och föreningsliv underlättar integrationen. På måndag i Almedalen håller vi seminarium om detta, men diskuterar samtidigt en mer komplex fråga: Får alla vara med?

Jag ser fram emot årets Almedalsvecka, som drar igång om bara några dagar! Av tradition är måndagen Svenska Spels dag. Jag hoppas att många av de som befinner sig i Visby den 4 juli har lust att titta förbi oss på Joda Kök & Bar nere i hamnen. 

Vi arrangerar två seminarier under dagen. Kl 14:00 tar vi upp ett högaktuellt ämne. Vi vet redan att idrott kan vara en utmärkt väg till integration. På seminariet diskuterar vi detta, men även en mer komplex fråga: Får alla vara med?

Hur väl vi lyckas med integrationen av de människor som kommer till Sverige är en av de viktigaste samhällsfrågorna. Där har föreningsidrotten möjlighet att spela en betydande roll. Jag blir varm ända in i hjärtat när jag läser om de insatser som enskilda idrottsklubbar och -förbund stått för i samband med det senaste årets tillströmning av flyktingar och ensamkommande barn.

Svenska Spels samarbete med svensk idrott går tillbaka ända till 1934, då föregångaren Tipstjänst bildades. Därför är det naturligt att vi engagerar oss i samhällsfrågor där vi ser att idrotten kan göra skillnad. Vi sitter inte inne med några färdiga lösningar, utan försöker lära oss av personer som av erfarenhet vet vad som fungerar bäst.

Det vi i dagsläget kan göra är att ge en hjälpande hand till goda initiativ. Ett exempel är fotbollens projekt Alla är olika – olika är bra. Där har Svenska Spel och ICA hjälpt Svenska Fotbollförbundat att säkra så att fotbollsklubbar kan söka stöd för att utveckla verksamheten inom mångfald, integration eller jämställdhet. Ett annat är ishockeyns projekt Hockeyakademin. Där kommer man snart att skicka ut 310 000 brev på sju olika språk för att få fler killar och tjejer med utländsk bakgrund att prova på ishockey.

Men för att lyckas långsiktigt med integration genom idrotten, så räcker det inte bara med enskilda projekt. Vi måste även diskutera de större strukturerna.

Varför är tjejer med utländsk bakgrund mindre föreningsaktiva än killarna? Vad beror skillnaderna mellan olika idrotter på?

Vad kan vi göra för att utjämna dessa skillnader och underlätta allas förutsättningar att bli delaktiga i idrottssverige?

En som tittar på dessa frågor är Johan R Norberg, utredare på Centrum för idrottsforskning. Han leder ett projekt på Malmö högskola där man tillsammans med Skåneidrotten utvecklar metoder för idrottsföreningar att med framgång möta nyanlända. Johan deltar på vårt seminarium, liksom bland andra Pelle Fosshaug, förbundskapten för Somalia bandy och Linda Wijkström, generalsekretare på Elitfotboll Dam. Jag tror på många intressanta insikter.

Integrationsfrågorna blir allt viktigare i diskussionerna med de förbund vi sponsrar. Vi har ett gemensamt intresse av dessa frågor. Som landets största idrottssponsor kan och ska Svenska Spel vara med och driva utvecklingen i rätt riktning.

Det här är ett arbete som bara har börjat.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel

 

1 svara
 1. Peter Molander
  Peter Molander says:

  Hej,
  Bra initiative i en viktig fråga.

  Viktigt att fortsätt att sprida potentialen (men även de utmaningarna som dyker upp) med idrotten som ”verktyg för integration” till ungdomsledare runt i Sverige (främst fotbollen, men givetvis även andra sporter).

  Lycka till på måndagen.
  Med vänlig hälsning,
  Peter

Kommentering är stängd.