Hotet mot idrotten kräver en lagändring
Just nu är Johan Claesson på Riksidrottsförbundet ute på en landsomfattande turné som inte slutar förrän i höst.
Det är jag väldigt glad för.
Han är RF:s samordnare mot matchfixning, en tjänst som Svenska Spel ända sedan 2013 har hjälpt förbundet att finansiera. Under 2016 ska Johan besöka samtliga 28 fotbollsföreningar i herrarnas division 1 norra och södra för att berätta om hur matchfixning fungerar, vad spelare och ledare behöver hålla koll på och hur viktigt det är att rapportera så fort man ser eller hör något märkligt.
Jag önskar verkligen Johan Claesson lycka till med sin informationsturné. Med detta gör han och RF en ytterst konkret insats för att hjälpa klubbarna att hålla borta hotet från matchfixarna – och i förlängningen, hotet mot svensk idrott.
Tidigare i våras genomförde vi en undersökning bland sportintresserad allmänhet och börsbolag. Den visade flera alarmerande siffror. 14% av börsbolagen anger idag att de avstår från idrottssponsring på grund av risk att förknippas med matchfixning. Nästan varannan sportintresserad person i åldern 18-75 år tror att problemen med matchfixning kommer att öka de kommande fem åren.
Om resultat går att påverka, så underminerar det hela idrottens idé om fair play. I förlängningen drabbar det intresset för sporten. Vem vill se en match där allt är uppgjort i förhand?
Tyvärr är det svårt att komma åt dem som ägnar sig åt att manipulera matcher. Både åklagare och polis har pekat på brister i lagstiftningen som gör att förundersökningar kan läggas ner fast bevis finns. Då är något grundläggande fel. Som Björn Eriksson, före detta rikspolischef, numera ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna säger: Dagens lagstiftning är för vek.
Just nu pågår en utredning kring hur spelmarknaden ska se ut i framtiden. Där är det viktigt att man går till botten med matchfixningsproblemet. Svenska Spel har därför tillsammans med Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet lämnat över ett förslag till utredaren om lagändring i lotterilagen med syfte att straffbelägga matchfixning – något jag anser borde vara en självklarhet. Vårt förslag i sin helhet går att ta del av här.
Det är inte rimligt att rena teknikaliteter i lagstiftningen medför att matchfixare gång på gång frias i fall där allt pekar på att de försökt manipulera resultatet av en idrottshändelse.
LENNART KÄLL
Vd, Svenska Spel