Patrik Hofbauer

Heja svensk damfotboll – stor ökning av tittare och sponsorer

Helgen som gick spelades årets första omgång i OBOS Damallsvenskan. Intresset för ligan har de senaste åren ökat ordentligt. Det visade sig inte minst när Upplevelseinstitutet, som mäter mediagenomslag, presenterade analysen för fjolårssäsongen. Då stod det klart att det totala antalet tittare på SVT:s och TV4:s inslag och matchsändningar nästan fördubblades, från 143,8 miljoner till 276,4 miljoner. För att sätta det i relation till något kan man konstatera att det i dag bara är de två drakarna SHL och herrallsvenskan i fotboll som har större räckvidd. 

Det här är väldigt glädjande, för ligan, klubbarna, svensk fotboll och för oss sponsorer. Med ett stort intresse ökar incitamenten för sponsorer att engagera sig för att utveckla ligan och dess klubbar, och det är med glädje jag kan konstatera att vi på Svenska Spel, som sedan många år genom vårt samarbete med intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD) är huvudsponsor till klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, i år fått fler vänner i den svenska damfotbollsfamiljen. 

EFD har under våren knutit till sig två stora partners som tillsammans med oss redan befintliga sponsorer kommer jobba för att utveckla damfotbollen i Sverige, Adidas och Pulsen. Det är glädjande att två så stora företag blir en del av damfotbollsfamiljen och jag ser fram emot hur vi tillsammans kan fortsätta bygga intresset för de båda ligorna och ge förutsättningar för unga tjejer att utvecklas som fotbollsspelare. 

Vi på Svenska Spel fortsätter att utveckla vårt engagemang för svensk damfotbolls bästa. Ett exempel är att vi från och med i år kommer utse Månadens Spelare också i Elitettan. 

Månadens Spelare röstas fram av ligornas lagkaptener och representanter från media och sponsorer. Vinnaren får Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor som ska skänkas till något av klubbens CSR-projekt. 

Under de år vi har utsett Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan har vi kunnat bidra med viktiga medel till många olika projekt, allt från FC Rosengårds Football for life, som syftar till att genom fotbollen stärka unga sydafrikanska tjejers självkänsla, självförtroende och ställning i samhället till Linköping FC:s LFC Night, där fotbollsspelande tjejer i Linköping bjuds in till Linköping Arena för att tränas av lagets spelare och tränare. Att vi nu utvecklar Månadens Spelare gör mig stolt och glad, och jag ser fram emot att se vilka projekt som får ta del av pengarna i år.  

Svenska Spels engagemang för att utveckla svensk damfotboll är långsiktigt och något vi är väldigt stolta över. Jag är därför glad att vi blir fler och fler som ser potentialen i damfotbollen. Ju fler vi är som engagerar oss desto bättre förutsättningar får både dagens och morgondagens stjärnor att utvecklas. Tillsammans jobbar vi för att svensk damfotboll fortsatt ska vara bland de bästa i världen.

PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef, Svenska Spel