Gräsroten gör skillnad för föreningslivet

grass16

I dag får landets idrottsföreningar ett välkommet pengatillskott. Tillsammans med våra kunder har vi precis betalat ut 50 miljoner kronor till 7 972 gräsrotsanslutna föreningar.

Det här är pengar som gör skillnad, på riktigt.

Det är allmänt känt att många föreningar brottas med snäva ekonomiska förutsättningar där varje krona har stor betydelse. I det korta perspektivet är det givetvis problematiskt för varje enskild förening och utövare, men i det långa perspektivet kan den trånga ekonomiska situationen få förödande konsekvenser för föreningslivet och ungdomsidrotten.

Därför känns det bra att vi tillsammans med våra kunder, genom Gräsroten, kan vara med och bidra till bättre förutsättningar för ungdomsidrotten och idrottsföreningslivet i Sverige.

Hur fungerar då Gräsroten? Jo, det är ganska enkelt. Svenska Spels kunder registrerar sina favoritklubbar, och varje gång kunden lägger ett spel hos oss genererar det poäng till klubben. Poängen ligger sedan till grund för hur pengarna, 50 miljoner, fördelas vid den årliga utbetalningen.

Tack vare kundernas engagemang och val får alltså 7 972 föreningar inom 71 idrotter dela på pengarna i år. Bland Gräsrotsföreningarna hittar vi stora välkända klubbar som IFK Göteborg och Sävehof, men också mindre kända som OK Renen och Ahlafors IF. Alla har det gemensamt att de har en ungdomsverksamhet, där barn och ungdomar tillåts växa och utvecklas.

Jag själv är ”fadder” till Lillåns IF, Örebro SK och KIF Örebro. Tre föreningar som betyder mycket för mig.  Jag har valt dem för att jag vill ge dem möjligheten att satsa extra på barn och ungdomar. Det kan handla om att ge fler chansen att få träna, åka på cuper och träningsläger – eller om att kunna köpa in fler bollar och annan utrustning.

Med detta sagt hoppas jag att alla som väljer att spela hos Svenska Spel också ser till att göra sina favoritval och är med och stödjer svensk ungdomsidrott och idrottsföreningsliv!

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel