Genom att jobba tillsammans för fler i rörelse lindrar vi pandemins effekter

Ett drygt år har gått sedan pandemin lamslog världen och än ser vi inte riktigt slutet på den här långa vandringen. Men vi ser i alla fall ljuset i tunneln. Vaccineringen är i gång och vi kan så sakteliga börja blicka framåt igen.

Pandemin har påverkat oss alla, men det finns en grupp som jag upplever får alltför lite uppmärksamhet i debatten och för vilka pandemins effekter kanske inte är som störst nu, men som kommer påverkas under lång tid framöver – idrottande barn och ungdomar.

Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om hur barn och ungas möjlighet till rörelse har minskat drastiskt under det senaste året. Till exempel presenterade Riksidrottsförbundet i mars siffror som visar att en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen registrerades under 2020. Ja, du läste rätt – sex miljoner färre deltagartillfällen!

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson uttryckte i samband med rapporten en stor oro för hur det kommer påverka både unga och idrottsrörelsen i stort. I en debattartikel i Svenska Dagbladet, undertecknad av bland annat forskare från Karolinska Institutet och GIH, uppmanas samhället att kraftsamla för att sätta in resurser som motiverar och möjliggör för barn och unga att återigen komma i rörelse. Jag kan inget annat än att hålla med.

Därför är jag så stolt över vårt och Riksidrottsförbundets initiativ Tillsammans för fler i rörelse, ett initiativ som de senaste åren sänkt trösklarna och satt över 200 000 svenskar i rörelse och som nu är viktigare än någonsin.

I vintras meddelade vi vilka förbund som får medel ur Rörelsefonden i år. Även om idrottsrörelsen har haft ett väldigt tufft år så har det inte varit någon brist på kreativitet. De projekt som får medel ur Rörelsefonden är alla väldigt innovativa och uppmuntrar verkligen till rörelseglädje.

Ett exempel är Svenska Frisbeesportförbundets initiativ kvartersfrisbee. Ultimate Frisbee är en sport som passar de flesta och där deltagarnas ålder eller kön inte har någon större betydelse – alla kan spela tillsammans. Genom kvartersfrisbee möjliggör Svenska Frisbeesportförbundet för fler att upptäcka sporten, som just nu är en av världens snabbast växande lagsporter.

Ett annat exempel som vi genom Tillsammans för fler i rörelse är med och driver framåt är Svenska Cykelförbundets satsning på e-cycling, eller virtuell cykling som det också kallas. I december genomfördes det första officiella världsmästerskapet i sporten och den 25 april är det dags för social ride, där allmänheten bjuds in till att cykla tillsammans med några av landets bästa cyklister.

Jag är imponerad över hur idrottsrörelsen hela tiden utvecklas för att hitta nya sätt att nå ut med sin verksamhet, nya sätt att få människor i rörelse, och jag är stolt över att vi som Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, kan vara med och bidra till utvecklingen. Det behövs, inte minst i tider som dessa.

PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef Svenska Spel