Fyra miljoner från Framåtfonden sätter fler i rörelse

Svenska Spels VD Lennart Käll gläds över Framåtfonden

”Basketlek för småbarn, snabbkurser i beachvolley, pensionärspingis, street-tennis… Jag blir på gott humör av att läsa listan över initiativen som får anslag från Framåtfonden”, skriver Svenska Spels VD Lennart Käll i sin blogg.


Basketlek för småbarn i 3-5-årsåldern, snabbkurser i beachvolley, pensionärspingis, digitala orienteringskartor med checkpoints, street-tennis i förorterna och fallteknik-träning för äldre… Jag blir på gott humör av att läsa listan över de härliga initativ som nu får anslag från Framåtfonden, Svenska Spels och Riksidrottsförbundets gemensamma storsatsning för att få svenskarna i rörelse.

Bakgrunden till hela projektet är att svenska folket behöver röra på sig mer, för hälsans skull. Särskilt akut är det för barn och ungdomar. En larmrapport från Centrum för idrottsforskning ifjol visade att åtta av tio gymnasieungdomar inte rör på sig tillräckligt. Och nu pratar vi inte om hård träning, utan om att kroppen inte får röra på sig tillräckligt mycket i vardagen för att ungdomarna ska må bra fysiskt och psykiskt.

Vi behöver hitta fler lekfulla aktiviteter som inte har med prestation och tävling att göra, eftersom prestationsmomentet kan verka hämmande för just de barn och ungdomar vi vill nå. Det är därför som Svenska Spel gått in i en mångmiljonsatsning med Riksidrottsförbundet under namnet ”Framåt för fler i rörelse”.

Framåtfonden är hjärtat i den satsningen. Alla RF-anslutna idrottsförbund kan söka medel för projekt som får fler människor i rörelse. Vid gårdagens utbetalning så delade vi totalt ut över 4 miljoner kronor. Här kan man läsa mer om vilka projekt som har fått medel i år: 4 miljoner kronor ska få fler att röra på sig.

Jag tycker att Camilla Altéus på Svenska Basketbollförbundet sammanfattar tanken fantastiskt väl i ett pressmeddelande: ”Vi ser på Framåtfonden som idrottens affärsänglar”.

Just så. Svenska Spel ska inte själva komma med idéerna, idrottsrörelsen vet bäst själva vad som fungerar. Men vi kan hjälpa till att möjliggöra dessa smarta, roliga, härliga projekt! Jag är glad och stolt över att vi kan vara med och bidra till detta. Tillsammans får vi Sverige i rörelse.

LENNART KÄLL
Vd, Svenska Spel